Crevits test niet-bindende oriënteringsproef in secundair onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits wil tegen Pasen 2016 een "instellingsneutrale proef" testen voor het oriënteren van leerlingen uit het secundair onderwijs. Tegen het academiejaar 2016-2017 komt er een verplichte, niet-bindende toelatingsproef in het hoger onderwijs voor STEM-opleidingen en voor de lerarenopleiding. Dat heeft de CD&V-minister in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Koen Daniëls.

De Vlaamse regering heeft al langer plannen om een niet-bindende oriënteringsproef in te voeren aan het einde van het secundair onderwijs. Bedoeling is om jongeren beter te begeleiden bij hun verdere studiekeuze in het hoger onderwijs. Het moet helpen vermijden dat jongeren een verkeerde keuze maken en op die manier achterstand oplopen.

"30 procent van de studenten heeft na 7 jaar nog geen bachelordiploma", zegt N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls. Dat heeft een kostprijs voor ouders en voor de samenleving.

Intussen hebben verschillende instellingen uit het hoger onderwijs al plannen en voorstellen voor een oriënteringsproef. Volgens Crevits is het de bedoeling te komen tot een "instellingsneutrale proef". Een werkgroep met daarin de hogescholen, universiteiten, leerkrachten, ouders,... werkt dat instrument uit. Bedoeling is om die test tegen Pasen 2016 een eerste keer toe te passen bij leerlingen uit het vijfde/zesde middelbaar van het secundair onderwijs.

Hoger onderwijs

Wat de verplichte niet-bindende toelatingsproef in het hoger onderwijs betreft, is het volgens Crevits de bedoeling om tegen het academiejaar 2016-2017 te starten met een proef in alle STEM-richtingen (STEM = Science, Technology, Engineering, Mathematics) en in de lerarenopleiding. De beste timing voor zo'n proef wordt nog onderzocht. De niet-bindende toelatingsproef is onderdeel van het huidige regeerakkoord.

Meest gelezen