China belooft zijn CO2-uitstoot aan te pakken

China zal proberen zijn uitstoot van het broeikasgas CO2 te laten dalen voor 2030; het jaar waarin normaal verwacht wordt dat die uitstoot op zijn hoogtepunt zal zijn. Dat heeft de Chinese premier Li Keqiang gezegd tijdens een bezoek aan Parijs, waar in december een klimaatconferentie gehouden wordt.
AP2014
De schouw van een kolencentrale tussen kranen in Peking.

Verwacht wordt dat de uitstoot van broeikasgassen in China zal blijven stijgen tot 2030, en pas daarna zal beginnen te dalen. Na een onderhoud met de Franse president François Hollande, heeft de Chinese premier Li Keqiang gezegd dat zijn land hard zal werken om al op een vroegere datum te beginnen met het verminderen van de uitstoot. "China zal maximale inspanningen leveren in de strijd tegen de klimaatverandering", zo zei de premier.

China wil zijn CO2-uitstoot terugdringen tot 60 à 65 procent van het niveau van 2005 per eenheid van het bbp, en het land wil het aandeel hernieuwbare energie tegen 2030 op 20 procent van het totaal brengen. Ook wil China tegen 2030 zijn bebossing vermeerderen met 4,5 miljard kubieke meter tegenover 2005. Dat is belangrijk in de strijd tegen de opwarming omdat bomen CO2 uit de lucht halen en vastleggen.

Volgens Li Shuo, een klimaatanalist voor Greenpeace China, is de aankondiging belangrijk. "China is steeds in het defensief gebleven op het gebied van de klimaatverandering, maar de aankondiging van vandaag is een eerste stap naar een meer actieve rol."

China is, na de VS, de tweede economie in de wereld, en het land met de grootste uitstoot van broeikasgassen.

Tegenslag voor milieubeleid Obama

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft de beperkingen geschrapt die het Milieuberschermingsagentschap EPA opgelegd had aan de uitstoot van kwik en andere giftige stoffen door elektriciteitscentrales op kolen en aardolie.

De beslissing is een tegenslag voor het milieubeleid van president Barack Obama en het kan de pogingen bemoeilijken van de VS om andere landen er toe aan te zetten hun uitstoot te verminderen in het lucht van de gesprekken in Parijs over een nieuw klimaatakkoord.

Het hof was verdeeld over de beslissing: de vijf conservatieve rechters vonden dat het EPA niet voldoende rekening had gehouden met de kosten van de beperkende maatregelen. Het EPA had die in eerste instantie niet berekend, mater wel. Uit die berekening bleek dat de kosten om de uitstoot van kwik te beperken 9,6 miljard dollar per jaar zouden bedragen maar dat de voordelen veel groter zouden zijn. De maatregel zou 37 tot 90 miljard dollar per jaar opbrengen, door het vermijden van 11.000 sterfgevallen, 4.700 niet fatale hartaanvallen en 540.000 verloren werkdagen.

De klacht tegen EPA was ingediend door een aantal industriële groepen en 21 door de Republikeinen bestuurde staten. Ze was de laatste in een lange rij van aanvallen op de plannen van de regering-Obama om de Clean Air Act te gebruiken om de uitstoot van elektriciteitscentrales op kolen of petroleum te beperken.

Het EPA bereidt ook regels voor om de uitstoot van broeikasgassen door elektriciteitscentrales aan banden te leggen. Verwacht wordt dat die later in de zomer bekend zullen worden gemaakt, maar een aantal staten heeft er nu al bezwaren tegen opgeworpen, nog voor ze bekend zijn, en het door de Republikeinen gedomineerde Congress werkt aan een wetsvoorstel dat staten zou toelaten om zich te onttrekken aan alle regels die een beperking opleggen aan de uitstoot van het broeikasgas CO2. Als de VS hun eigen uitstoot niet beperken, wordt het moeilijk voor Obama om andere landen daartoe aan te zetten. De VS zijn, na China, het land met de grootste uitstoot van broeikasgassen.

Veel van de elektriciteitscentrales die op kolen draaien, en die het ergst getroffen zouden worden door de regels, bevinden zich in het zuiden en midwesten van de VS, in staten waar de Republikeinen aan de macht zijn.

Meest gelezen