"Zwangerschap niet medicaliseren"

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit voor minder testen bij zwangerschappen die normaal verlopen. Het sluit zich daarmee aan bij de Wereldgezondheidsorganisatie die pleit voor een demedicalisering van de zwangerschap, die tenslotte helemaal geen ziekte is.
Science Photo Library

Elke zwangere vrouw moet vanaf de eerste weken adequaat en regelmatig worden opgevolgd, stelt het KCE. Dat houdt een hele reeks onderzoeken in die hun voordeel hebben bewezen: de opvolging van het gewicht en de bloeddruk, het urine-onderzoek, het beluisteren van de hartslag van de baby, het opsporen van diabetes, enz.

Twee echografieën (in het begin en de helft van de zwangerschap) zijn noodzakelijk. Een derde echo is niet absoluut nodig, maar ze geeft nog bijkomende informatie, heeft geen grote medische nadelen en er wordt heel erg naar uitgekeken door de toekomstige ouders.

Maar het KCE raadt elk screeningsonderzoek af dat niet duidelijk grotere voor- dan nadelen biedt voor moeder en kind. De belangrijkste reden hiervoor is dat vele screenings niet 100 procent nauwkeurig zijn. Bij een 'abnormaal' resultaat heeft men vaker te maken met een vals alarm dan met een echte afwijking. Maar dit vals alarm zorgt wel voor grote ongerustheid bij vele vrouwen bij wie de zwangerschap nochtans normaal verloopt.

beslissenHet is dus essentieel om de toekomstige ouders goed te informeren over de onderzoeken die hun worden voorgesteld. Op die manier kunnen ze de voor- en nadelen met kennis van zaken tegen elkaar afwegen vooraleer ze een beslissing nemen die een grote impact kan hebben op het verder verloop van de zwangerschap.

Meest gelezen