Chinese Muur verdwijnt steen per steen

Zowat een derde van de delen van de Chinese Muur die onder de Ming-dynastie zijn gebouwd, bestaat vandaag niet meer. Dat melden Chinese staatsmedia. Oorzaken zijn natuurlijke erosie en menselijke activiteiten.

De Chinese Muur of Grote Muur is Ć©Ć©n van de bekendste bouwwerken ter wereld en tegelijk ook Ć©Ć©n van de grootste. De bouw begon in de 3e eeuw vĆ³Ć³r Christus, maar het grootste gedeelte werd opgetrokken onder de Ming-dynastie. Die regeerde van 1368 tot 1644 over China. Liefst 6.300 kilometer aan steen en cement werd toen aan de Grote Muur toegevoegd.

Het zijn precies die laatste stukken die langzaam maar zeker verdwijnen, zo melden Chinese staatsmedia. Alles samen is al 1.962 kilometer aan muur afgebrokkeld, goed voor zowat een derde van de constructie die onder de Ming-dynastie tot stand kwam.

Toerisme

Het verdwijnen van de Chinese Muur is voor een groot deel aan natuurlijke erosie toe te schrijven. Het bouwwerk staat al honderden jaren aan wind en regen blootgesteld. Planten die op en tussen de stenen groeien, versnellen de afbrokkeling. Verschillende wachttorens zouden inmiddels zo wankel zijn dat Ć©Ć©n heftige zomerstorm kan volstaan om ze te doen instorten.

Naast natuurlijke fenomenen draagt ook de mens bij aan het verdwijnen van de Grote Muur. Elk jaar lopen miljoenen toeristen over het bouwwerk. Steeds vaker verkennen mensen ook delen van de muur die niet voor toerisme zijn ontwikkeld, wat de aftakeling versnelt.

Daarnaast proberen arme Chinese boeren munt te slaan uit de Grote Muur, door stenen los te hakken die ze voor enkele dollars verkopen. Dat is verboden, maar niemand kan het verbod echt afdwingen.

AP2007

Meest gelezen