Tsipras treedt af bij "ja" van Grieken

In een interview op de Griekse televisie heeft premier Alexis Tsipras de Grieken opgeroepen om in het referendum van zondag tegen de voorwaarden voor verdere noodhulp van de EU, de ECB en het IMF te stemmen. Zelf wil hij niet ten koste van alles premier blijven.

Al meteen na het aankondigen van het referendum over de voorwaarden voor verdere noodhulp vrijdagnacht, had premier Tsipras de Grieken opgeroepen om tegen te stemmen. Toen had hij wel gezegd dat zijn regering de beslissing van de Griekse bevolking zou respecteren en uitvoeren. 

Op de Griekse staatszender ERT herhaalde Tsipras gisteravond die oproep om nee te stemmen. Dat betekent niet dat Griekenland meteen uit de eurozone zal vallen, beweerde hij. Integendeel, hoe groter het aantal neen-stemmen, hoe sterker de Griekse onderhandelingspositie zal zijn, beloofde de premier.

Tsipras ging gisteravond nog een stapje verder: als de Grieken toch voor de noodhulp zouden stemmen, zal zijn regering die beslissing respecteren, maar dan zal die het beleid van besparingen niet voortzetten. Hij wil dus niet ten koste van alles premier blijven en zeker niet de premier worden die het besparingsbeleid zal voortzetten. Het is de eerste keer dat Tsipras een hint gaf over zijn mogelijk ontslag.

De premier zei ook dat hij niet denkt dat de oude drachme opnieuw zal worden worden ingevoerd. "Ik denk niet dat het hun plan is om Griekenland uit de eurozone te gooien, maar wel om de hoop te vernietigen dat er een ander beleid in Europa kan komen", aldus Tsipras. "Hoe dan ook, staat mijn gsm altijd aan en ik zal iedereen die belt, antwoorden", zei Tsipras.

17.000 Grieken betogen voor Tsipras

Gisteravond hebben de aanhangers van de regering-Tsipras alleszins massaal betoogd voor het parlementsgebouw in de hoofdstad Athene. Er zouden 17.000 tot 20.000 betogers zijn geweest.

Ze betoogden tegen de voorwaarden voor de noodhulp van de schuldeisers en verweten de andere eurolanden dat die geen respect hebben voor de Grieken.

Toch zijn er in Griekenland ook andere meningen. Op straat zijn er steeds meer verhitte discussies tussen tegenstanders van de besparingen en mensen die absoluut hun land in de eurozone willen houden.

De conservatieve oppositie neemt de regering intussen steeds meer onder vuur. Voormalig premier Antonis Samaras verweet Tsipras dat die de bevolking niet de waarheid vertelt over de gevaren van een bankroet en "grexit". "U hebt jammerlijk gefaald, mijnheer Tsipras", zei Samaras.

Meest gelezen