Hooggerechtshof handhaaft controversiële executiemethode

In de Verenigde Staten heeft het Hooggerechtshof geweigerd het gebruik van het kalmeermiddel midazolam te verbieden bij executies. De zaak was aangespannen door drie terdoodveroordeelden uit Oklahoma, nadat een aantal executies met het middel lelijk verkeerd waren gelopen. Het hof was wel verdeeld over de zaak.

De drie klagers in de rechtszaak stelden dat het middel niet geschikt is om de veroordeelden in een diepe, coma-achtige verdoving te brengen. Het medicijn werd vorig jaar bij executies in Oklahoma, Ohio en Arizona gebruikt en maakte dat de terechtstellingen veel langer duurden dan gebruikelijk.

In Oklahoma probeerden de autoriteiten de dodelijke injectie te stoppen, nadat de veroordeelde op de brancard kronkelde en kreunde. Hij stierf pas 43 minuten na het begin van de procedure.

In Ohio werden de terechtstellingen opgeschort nadat een executie er 26 minuten duurde en de veroordeelde geregeld naar adem snakte en luid snoof. En in Arizona werden drie medewerkers van de gevangenis vrijgesproken van het maken van fouten bij een executie die niet minder dan twee uur in beslag nam, maar ze veranderden daarna wel de middelen die gebruikt worden bij executies.

De Amerikaanse grondwet staat enkel straffen toe die niet "wreed of ongewoon" zijn. En dus wilden de rechters nagaan of Midazolam niet verboden moet worden. Maar volgens de vijf conservatieve rechters in het hof gaat het gebruik van het middel niet in tegen de grondwet.

"Vierendelen"

De vier progressieve rechters waren het daar niet mee eens, en een van hen zei zelfs in haar afwijkende mening dat het "volgens de nieuwe uitspraak van het hof niet uitmaakt of de staat van zin was midazolam te gebruiken, of in de plaats daarvan de eisers te vierendelen, traag dood te martelen of te verbranden op de brandstapel".

Twee van de opperrechters vragen zich in hun afwijkende mening overigens ook af of de doodstraf zelf wel grondwettelijk is. De rechters wijzen daarbij op het feit dat meer dan honderd terdoodveroordeelden later vrijgesproken zijn, wat aantoont dat de doodstraf zeker niet onfeilbaar is.

Wat de zaak compliceert, is dat de Amerikaanse overheden over te weinig chemicaliën beschikken die vroeger werden gebruikt. Dat gif komt uit Europa, en de producenten weigeren de middelen nog langer te leveren voor executies. Daarom zijn sommige deelstaten overgeschakeld op nieuwe chemische mengelingen. De staat Utah heeft als laatste redmiddel zelfs opnieuw het vuurpeloton achter de hand.

In de VS staat de doodstraf in 32 staten in de wet geschreven, maar verleden jaar hebben slechts zeven staten ook daadwerkelijk executies uitgevoerd.

Tegenstanders van de doodstraf protesteren voor het Hooggerechtshof, naast nog een verdwaalde tegenstander van het homohuwelijk, waar het hof zich gisteren over uitgesproken heeft.

Meest gelezen