"Grieks faillissement vervelend, maar geen grote impact op onze economie"

Als Griekenland failliet gaat, dan zal de Europese economie daar niet al te zwaar onder lijden. Dat zeggen verschillende economen. Het is ook erg onwaarschijnlijk dat Athene uiteindelijk echt nul euro zal terugbetalen aan de schuldeisers. Grote geldzorgen moeten we ons dus niet maken.

"Een zomerdipje." Zo relativeert Stijn Decock, hoofdeconoom bij Voka, de mogelijke gevolgen. "Griekenland is te klein om een grote impact te hebben en de kans dat de crisis uitwaaiert naar andere landen zoals Spanje en Italië lijkt me onwaarschijnlijk. Als er onrust zou ontstaan op de obligatiemarkten, dan gaat de Europese Centrale Bank wel tussenkomen."

Dat zomerdipje heeft zich vanmorgen wel alvast ingezet op de beurzen: zowel in Azië als in Europa openden de aandelenmarkten met - soms stevig - verlies. "De onrust over Griekenland is inderdaad wat vervelend, maar het is niet de voorbode van een nieuwe recessie", aldus econoom Decock.

Volgens hem zal ons land dan ook geen extra begrotingsmaatregelen moeten nemen als het echt fout gaat in Athene. "Vorige zomer hebben we ook terugvallende cijfers gezien na de crash van vlucht MH17 boven Oekraïne en de Russische boycot. Ik denk dat het nu zelfs niet zo erg zal zijn als toen. We zullen weinig directe impact voelen van een eventueel Grieks faillissement. Bovendien draait de rest van Europa op dit moment redelijk goed."

1.000 euro per Belg?

De voorbije dagen en weken circuleerde het cijfer van 1.000 euro per Belg. Zoveel zou een Grieks faillissement ons kunnen kosten. Zo'n vaart zal het allicht niet lopen, stelt Peter Vanden Houte, econoom bij ING. "Dat bedrag is echt alles in aanmerking genomen: de directe leningen van ons land aan Griekenland, het Belgische aandeel in het noodfonds, ons deel in het IMF en in de ECB...."

En bij dat bedrag maakt Vanden Houtte twee belangrijke kanttekeningen. "Ten eerste zou het zeer uitzonderlijk zijn dat Griekenland niets terugbetaalt en dat we dus niets gaan recupereren. Kijk naar Argentinië: dat land is ook failliet gegaan en had een heel moeilijke relatie met de schuldeisers, maar het heeft wel nog 30 procent van de schuld terugbetaald.  Bovendien heeft ons land de rechtstreekse leningen en ons aandeel in het noodfonds al in de staatsschuld opgenomen. In het slechtste geval - als de Grieken niets kunnen teruggeven - zal die schuld van 2 procent van het bbp gewoon niet naar beneden gaan."

Onzekerheid bij consumenten en bedrijven

Een Grieks faillissement kan wel indirect een negatieve impact hebben. Zo is de export tussen ons land en Griekenland jaarlijkse goed voor 950 miljoen euro en kan die wel te lijden hebben als de drachme opnieuw zou worden ingevoerd in Griekenland.

Bovendien kan een grexit onzekerheid bij de consumenten en ondernemers veroorzaken. "Je ziet het nu al op de beurzen: het geeft op korte termijn heel wat onzekerheid. Dat kan ertoe leiden dat consumenten en bedrijven voorzichtiger worden. Vraag is hoelang de onzekerheid nog zal aanhouden."

"Alles bij mekaar genomen zullen de gevolgen niet gigantisch groot zijn, maar ook wel niet nul. Een schatting is dat de economie bij ons met zo'n 0,4 procent minder zal groeien. Maar dat is echt in het uiterste geval van een grexit. Geen recessie dus, maar wel een iets kleinere groei", besluit Vanden Houte.

Meest gelezen