"Pleeg geen zelfmoord omdat je bang bent voor de dood"

Tijdens een erg persoonlijke toespraak heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de Grieken opgeroepen om zondag "ja" te stemmen tijdens het referendum over het laatste voorstel van de Griekse schuldeisers. "Je moet geen zelfmoord plegen omdat je bang bent voor de dood", zei hij. Het antwoord uit Athene bleef niet lang uit, de Griekse regering liet verstaan dat ze twijfelt aan Junckers oprechtheid.

"Heel de planeet gaat ervan uit dat een "neen" het vertrek van Griekenland uit de eurozone zou betekenen en dat Griekenland "neen" zegt tegen Europa", waarschuwde Juncker. Hij toonde zich gerustgesteld door verschillende peilingen die aantonen dat de Grieken in de eurozone willen blijven.

"Het is tijd voor de Grieken om zich uit te spreken en vorm te geven aan hun eigen lot. (...) Ik zeg tegen de Grieken, die ik zeer graag zie: je moet geen zelfmoord plegen omdat je bang bent van de dood. Je moet jà stemmen, los van de gestelde vraag."

"Geen idioot besparingspakket"

Met zijn toespraak wilde Juncker duidelijk maken welk voorstel van de instellingen vrijdagavond, toen de onderhandelingen met Athene werden afgebroken, écht op tafel lag.

Hij ontkende staalhard dat daarin sprake was van "cuts" in lonen en pensioenen. "Het Griekse volk heeft het recht te weten wat op tafel lag, wat de waarheid is", zei Juncker, die de regering-Tsipras ervan beschuldigde haar verantwoordelijkheid niet te nemen.

"Onze enige bekommernis was een eerlijk en evenwichtig akkoord. Dit is zeker een veeleisend en uitgebreid pakket, maar het is een eerlijk pakket... Dit is geen idioot besparingspakket", klonk het scherp.

"Diepbedroefd en verraden"

Juncker werd ook even persoonlijk toen hij het had over zijn eigen gevoelens bij het mislukken van het overleg. "Ik voel me diepbedroefd door het schouwspel dat Europa vorige zaterdag geboden heeft." Hij zei dat hij tot laat vrijdagavond geloofd had dat beide partijen naar een deal streefden. "Maar na alle inspanningen die ik gedaan heb, voel ik me een beetje verraden want er is onvoldoende rekening gehouden met mijn inspanningen."

De Commissievoorzitter sprak dan wel weer vol lof over eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en argumenteerde dat de onderhandelingen wel degelijk naar het politieke niveau getild zijn. "Dit werd niet overgelaten aan anonieme technocraten in donkere achterkamers."

Cryptisch verwijt

Vanuit Athene kwam een korte reactie op de persoonlijke toespraak van Juncker. "Wie in onderhandelingen te goeder trouw en geloofwaardig wil overkomen, moet zich eerlijk tonen", klonk het laconiek in een schriftelijke verklaring van de woordvoerder de Griekse regering.

Die lijkt zo de eerlijkheid van Juncker in twijfel te trekken, zonder het echter met zoveel woorden te zeggen.

"Marge om te onderhandelen"

Eurocommissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici had eerder vanmorgen nog op de Franse zender RTL verklaard dat Griekenland en de schuldeisers nog marge hebben om te onderhandelen.

"Juncker zal de te volgen weg aanwijzen. Ik hoop dat iedereen zich inzet om een compromis te vinden", aldus de Franse eurocommissaris. "We moeten blijven onderhandelen", drong Moscovici aan, "want de deur staat nog altijd open voor onderhandelingen".

Geen grexit

Nog volgens Moscovici zaten de Grieken maar "op een paar centimeters verwijderd van een akkoord met hun schuldeisers" toen de onderhandelingen afgelopen zaterdag uiteindelijk afsprongen en premier Tsipras een referendum aankondigde.

"Iedereen wil dat Griekenland in de eurozone blijft", aldus Moscovici, die betreurt dat de Griekse regering haar burgers heeft opgeroepen om tegen het hervormingsplan van de schuldeisers te stemmen. Hij zei dat hij het referendum wel respecteert omdat het een "democratisch moment" is. Als de Grieken toch "nee" zouden zeggen tegen de hervormingsplannen, verwacht de Franse eurocommissaris maar een beperkte economische impact van het Griekse faillissement op de Franse economie en die van de eurozone.

Meest gelezen