Europese beurzen bloedrood door Griekse crisis

De ongerustheid over de toekomst van Griekenland binnen de eurozone tekent uiteraard zich rood af in de beurscijfers. De Europese beurzen staan fors in het rood en ook de beurzen in New York laten het afweten, zij het in mindere mate. Eerder vandaag tekenden de Aziatische beurzen ook al verlies op.

Zoals verwacht doken de aandelenbeurzen fors de goot in nu de Griekse crisis onafwendbaar lijkt. Op Euronext Brussel liet de Bel-20 zelfs 4% vallen, maar net als elders is dat nadien gemilderd, zij het niet zo erg veel.

Bij het slot was het Brusselse verlies gekrompen tot 2,64%. In Parijs was dat 3,74% en in Frankfurt 3,56%. Erger is het gesteld in de Zuid-Europese landen: in Madrid sloot de IBEX35 met een verlies van 4,56% en Milaan verloor 5,17%. 

De beurs van Athene -die de voorbije weken ten prooi was aan jojo-bewegingen- is zeker tot volgende week maandag gesloten. De overheid durfde het niet aan om de beurs open te houden.

Vanavond zijn de Amerikaanse beurzen gesloten met het grootste verlies op één dag in meer dan vijftien maanden. De Dow Jones verloor 1,95% en de Nasdaq zelfs 2,4%. 

Eerder vandaag openden de beurzen in het oostelijke deel van de wereld ook al met verlies. Zo begon de Japanse Nikkei-index 2% lager, ging Sydney met ruim 1,8% achteruit en dook de beurs in Shanghai voor het eerst sinds begin april onder de 4.000 punten, een verlies van zo 5%. Dat verlies op de Chinese beurs heeft weliswaar niet zo veel te maken met Griekenland en past in een interne terugval nadat daar eerst een zeepbel van winsten gecreëerd was.

Wat met de langetermijnrente?

De rente voor staatspapier op tien jaar is opnieuw gestegen voor de Zuid-Europese landen. Die voor Griekenland staat nu op meer dan 15%. In Spanje en Italië steeg die rente vandaag tot 2,3% uit vrees dat die landen als volgende in de vuurlijn zouden komen. In Portugal steeg die rente tot 3%.

Omgekeerd vluchten beleggers dan weer in overheidspapier van "veilige landen" zoals Duitsland en België. Onze rente op tien jaar is vandaag gedaald tot 1,2%.

"Onrust op beurzen enkel tijdelijk"

De beurzen reageren negatief op het nieuws dat de banken in Griekenland de komende 6 werkdagen gesloten blijven en dat er een rem is gezet op het kapitaalverkeer in het Zuid-Europese land.

Als het uiteindelijk tot een "Grexit" zou komen, dan zou dat vooral nefast zijn voor de Griekse economie. "Voor andere landen is dat niet het geval omdat hun banken nu veiliger zijn dan in 2008 toen de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet ging. De Griekse impasse zal de financiële markten dan ook enkel tijdelijk verontrusten", luidt de analyse van economist Mark Zandi.

Euro en olie onder druk

De koers van de euro dan: die verloor vanmorgen al 2 procent in waarde ten opzichte van de Japanse munt en 1,3 tegenover de dollar. Ook de olieprijs staat door het dreigende Griekse faillissement onder druk.

Eén wanbetaling maakt Griekenland nog niet failliet

Tegen morgenavond moet Griekenland een schuld van 1,5 miljard euro terugbetalen aan het IMF. Maar nu het hulpplan niet verlengd is, zal Athene dat bedrag niet kunnen betalen. Griekenland stevent dus af op een wanbetaling.

"Of dat meteen een faillissement van Griekenland betekent, is nog niet duidelijk", zegt VRT-journalist Steven Rombaut. "Het is de schuldeiser die de wanbetaling formeel moet maken en voor de ratingagentschappen betekent die ene wanbetaling niet dat Griekenland een algemene wanbetaler is. Misschien is er dus nog wel tijd voor een lastminute-oplossing."

Meest gelezen