Blijven anonieme simkaarten toch bestaan?

Minister van Telecommunicatie Alexander De Croo (Open VLD) ziet niet veel in het idee van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om de anonieme prepaid-simkaarten af te schaffen. "Niet alle burgers mogen als potentiële verdachten worden beschouwd."

Prepaid-simkaarten kan je gewoon in de supermarkt kopen en laten je toe om in alle anonimiteit te bellen, eens er geld op staat. Wanneer de politie binnenvalt bij criminelen vinden ze vaal tientallen telefoons met zulke simkaarten. Ze weten immers dat ze zo moeilijk op te sporen zijn.

Zonder die anonimiteit zou de identificatie van sommige verdachten makkelijker gaan, zei Ine Van Wymersch van het Brusselse parket dinsdag. Geens ziet er ook de voordelen van in en stelde aan zijn collega van Telecommunicatie de vraag of zo'n verplichte identificatie mogelijk zou zijn.

Technologisch achterhaald

De Croo lijkt echter weinig enthousiast voor zo'n maatregel, zo bleek vanmiddag in de Kamer. Tijdens contacten met de operatoren kreeg de minister naar eigen zeggen te horen dat zo'n maatregel een zware administratieve last zou betekenen.

Meer fundamenteel verwees De Croo naar het Grondwettelijk Hof, dat vorige week de dataretentiewet helemaal vernietigde. Hij zegt de redenering van het Hof te volgen om niet zomaar elke burger als potentiële verdachte te kunnen beschouwen. Een redenering die volgens De Croo ook opgaat voor de discussie over prepaid kaarten.

Daarnaast is de maatregel volgens de minister technologisch achterhaald. Zo bestaan er al heel wat andere manieren om op een anonieme manier te communiceren via internet, zoals Skype. Bovendien zou het voor een bijkomende last zorgen, vooral voor kwetsbare groepen, die relatief gezien de grootste gebruikers zijn van dergelijke kaarten.

Meest gelezen