Nieuwe immosite geeft "sociaal profiel" van buurt vrij

Wie een woning zoekt, kan op de nieuwe immowebsite Realo meteen ook informatie opvragen over zijn of haar potentiële buren. Die informatie gaat erg ver: van hun gemiddelde inkomen tot hun etnische achtergrond en opleidingsniveau. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding wil de zaak onderzoeken.

Potentiële kopers en huurders een beeld schetsen van de buurt waarin ze terecht zullen komen. Dat is het opzet van de nieuwe immowebsite Realo. Elke buurt krijgt daarbij een "sociaal profiel" aan­gemeten. Zo is te zien of er hoog- of laagopgeleiden in de buurt wonen, welke nationaliteiten er vertegenwoordigd zijn en hoeveel werkzoekenden er wonen.

"Bij Realo willen we de markt van huren en kopen transparanter maken", legt oprichter Toon Coppens uit aan VRT Nieuws. "Vandaag is het erg moeilijk om de juiste informatie te vinden en wij willen daarom alle informatie die door de overheid publiek toegankelijk wordt gemaakt, bundelen." Coppens benadrukt dat er naast de informatie over nationaliteiten en inkomens ook heel wat andere informatie te raadplegen is. "Het is een combinatie van informatie, zo is er ook informatie over het aantal metrostations in de buurt." Potentiële kopers moeten voor zichzelf uitmaken welke informatie ze belangrijk vinden, aldus Coppens.

Op de site wordt echter ook een prijskaartje geplakt op huizen die helemaal niet te koop staan. Coppens ziet ook daar geen graten in. "We willen een beeld van de buurt schetsen. We tonen overigens alleen informatie die recent online heeft gestaan. Als iemand daar problemen mee heeft, dan halen we de informatie eraf."

"Vermoeden van stigmatisering"

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding heeft toch vragen bij de nieuwe immowebsite. "We zullen dat moeten onderzoeken", aldus directeur Patrick Charlier. "We wisten niet dat de website bestond, maar het wekt bij ons toch een vermoeden van stigmatisering en misschien zelfs van discriminatie op."

Ook de vastgoedmakelaars hebben vragen bij de nieuwe immowebsite. Ze vinden het vooral bedenkelijk dat de foto's van een reeds verkochte woning op de site blijven staan. "Je kan die panden nog steeds digitaal binnenwandelen en de meubels bekijken. Waar leggen we de grens voor onze privacy?", vraagt Luc Machon van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars zich af.

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD) heeft de Privacycommissie alvast gevraagd om de immowebsite onder de loep te nemen. Die commissie reageerde vanochtend al dat ze de website "de komende weken goed zal bekijken". Voorlopig heeft de commissie echter geen bezwaren. "Op het eerste zicht wordt er intelligent gebruikgemaakt van allerlei bestaande informatiekanalen", aldus voorzitter Willem Debeuckelaere.

Realo.com

Wie de site zelf eens wil uitproberen, kan daarbij moeilijkheden ondervinden. Coppens benadrukt dat de site niet offline is gehaald, maar net problemen ondervindt door alle media-aandacht. De site zit namelijk nog in een testfase. "Maar we proberen de problemen zo snel mogelijk op te lossen."

Meest gelezen