Minister kan identiteitskaart geradicaliseerde jongeren afnemen

De federale minister van Binnenlandse Zaken krijgt de bevoegdheid om de identiteitskaart voor maximaal 6 maanden af te nemen van geradicaliseerde jongeren, vaak Syriëstrijders.
Minister van Binnenlandse Zaken Jambon beslist of een paspoort wordt afgenomen.

Het is aan de burgemeester, de politie of een welzijnswerker om aan het OCAD (Orgaan van Coördinatie voor de Analyse van de Dreiging) te signaleren dat er geradicaliseerde jongeren in de stad of gemeente verblijven. 

Het OCAD -met steun van de Staatsveiligheid- moet dit melden aan de minister van Binnenlandse Zaken, die dan de beslissing kan nemen om de identiteitskaart of het paspoort af te nemen. "Ik kan dat bijvoorbeeld doen wanneer er aanwijzingen zijn om te denken dat mensen plannen hebben om mee te gaan vechten in Syrië", reageert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

De betrokkene krijgt dan wel een vervangdocument om aan zijn administratieve verplichtingen - in het binnenland - te voldoen. Het intrekken van het paspoort kan maximaal voor een periode van 6 maanden. De jongere (of volwassene) wordt via een aangetekende zending op de hoogte gebracht. Binnen de 5 dagen is er nog beroep mogelijk.

Volgens de regering is het grote voordeel van het afnemen van hun identiteitspapieren, dat de geradicaliseerde jongeren niet langer naar het buitenland kunnen reizen. Nu kunnen Belgen namelijk met een identiteitskaart tot in Turkije - en dus tot aan de grens met Syrië - reizen, benadrukt Jambon.

Bonte: "Te omslachtige procedure"

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) is altijd vragende partij geweest om de identiteitskaart van zulke jongeren te kunnen afnemen, maar deze maatregel vindt hij te omslachtig.

"Voor het principe valt veel te zeggen, maar het lijkt me een te omslachtige procedure die voor een stuk zijn doel dreigt te missen." Bonte benadrukt ook dat het vooral een uitdaging is "om in het geval van minderjarigen heel snel de hulpverlening in te schakelen".

België verlaten met terroristische bedoelingen strafbaar

De Ministerraad heeft ook een wetsontwerp goedgekeurd dat de mogelijkheden om de telefoon van terreurverdachten af te luisteren uitbreidt. Het ontwerp concretiseert verder de uitbreiding van de terroristische misdrijven, wat moet leiden tot een meer doeltreffende bestraffing.

"Het geeft de gelegenheid om het verlaten van het Belgische grondgebied met terroristische bedoelingen strafbaar te maken", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Er zijn nu ook meer mogelijkheden om iemand die veroordeeld werd voor een terroristische inbreuk de nationaliteit te ontnemen.

Meest gelezen