Luxemburg zegt nee tegen stemrecht voor buitenlanders

De Luxemburgers hebben zich in een referendum massaal uitgesproken tegen de drie voorstellen van de regering die op de tafel lagen: stemrecht voor buitenlanders, de verlaging van de stemgerechtigde leeftijd van 18 naar 16 jaar, en de beperking van de duur van het mandaat van ministers tot 10 jaar.

De coalitie van liberalen, socialisten en groenen die sinds 2013 aan de macht is in Luxemburg, had campagne gevoerd voor de drie voorstellen, en ook de vakbonden, de katholieke kerk en veel organisaties uit het middenveld waren voor de voorstellen van de liberale premier Xavier Bettel. De christen-democratische CSV van ex-premier Jean-Claude Juncker was tegen.

78 procent van de Luxemburgers volgde de regering echter niet en stemde tegen het verlenen van stemrecht aan niet-Luxemburgers. In het Groothertogdom heeft 46 procent van de inwoners niet de Luxemburgse nationaliteit. De grootste groep binnen die 35.000 vreemdelingen zijn de Portugezen, gevolgd door Fransen, Italianen, Belgen en Duitsers.

De regering zal nu de naturalisatie makkelijker maken, zodat vreemdelingen via die weg kunnen stemmen. Ook de oppositiepartij CSV is het daarmee eens en heeft al een wetsvoorstel in die zin ingediend.

Bij lokale en Europese verkiezingen kunnen niet-Luxemburgers overigens nu wel al deelnemen aan de stembusgang. Het verlenen van stemrecht aan niet-Luxemburgers zou de samenstelling van het electoraat grondig veranderd hebben: de niet-Luxemburgers zijn gemiddeld jonger dan de Luxemburgers, en een meerderheid van hen werkt in de privé-sector, terwijl veel Luxemburgers in de openbare sector werken.

Ook de twee andere punten van het referendum zijn verworpen: 81 procent stemde tegen de verlaging van de stemgerechtigde leeftijd van 18 naar 16 jaar, en 70 procent stemde tegen de beperking van de duur van het mandaat van ministers tot 10 jaar.

Meest gelezen