Abdij van Stavelot geeft Merovingische sarcofaag uit 7e eeuw prijs

Op de site van de abdij van Stavelot hebben onderzoekers een sarcofaag uit de 7e eeuw ontdekt. Het gaat om een vondst uit het Merovingische tijdperk.

De abdij van Stavelot is halfweg de 7e eeuw gesticht en groeide later uit tot een centrum van kunst en wetenschappen. Van de oorspronkelijke gebouwen schiet vandaag weinig over, maar het oudste religieuze gebouw heeft recent toch een opmerkelijke schat prijsgegeven.

Enkele weken geleden ontwaarden archeologen bij opgravingen tekenen die wezen op een grafplek. Verder onderzoek in de loop van mei heeft uitgewezen dat het om een sarcofaag uit de 7e eeuw gaat toen de Merovingers over onze streken regeerden.

In de sarcofaag bevonden zich menselijke botten. Uit de kenmerken en de locatie van het graf, moet blijken dat het om de resten van een belangrijke persoon gaat. Het is al de vijfde keer dat een sarcofaag op de abdijsite is ontdekt sinds het begin van de opgravingen. Zowel de botten als de sarcofaag worden momenteel grondig bestudeerd. Later zullen ze in de abdij worden tentoongesteld.

Wie waren de Merovingers?

De Merovingers waren een geslacht van Frankische koningen dat van de 5e tot halfweg de 8e eeuw over een gebied regeerde verspreid over delen van het hedendaagse Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. De bekendste telg uit deze dynastie is Clovis. Hij slaagde er als eerste in alle Frankische stammen onder één heerser te verenigen.

Meest gelezen