"Te vaak isolatie in centrum voor jeugdpsychiatrie in Gent"

Er komt een onderzoek naar het Gentse centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Fioretti over de manier waarop het jongeren behandelt. Er zou te veel medicatie worden gegeven en de kinderen zouden te vaak in isolatie worden geplaatst. Het onderzoek komt er nadat een therapeut uit het centrum was opgestapt, omdat de jeugdpsychiatrie volgens hem jongeren vaak meer trauma's bezorgt. De man doet dit weekend zijn verhaal in de krant De Morgen.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) stuurt de Zorginspectie naar het centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Eén van de therapeuten van het centrum is opgestapt na vijf jaar bij Fioretti, dat een deel is van het Dr. Guislain-instituut. De man kon de manier van werken met de jongeren niet meer aanzien.

In Fioretti worden jongeren met zowel een verstandelijke handicap als een psychisch probleem behandeld. "Zij zijn erg gekwetst en vertonen agressief gedrag. Maar dat wordt onderdrukt met overmeestering en isolaties, waardoor ze hun trauma's soms herbeleven. Er zijn dagelijks isolaties en ik zag kinderen die zeven psychofarmaca per dag slikken", zegt Verhaeghe.

Minister Vandeurzen (foto) beklemtoont dat hij zich bewust is dat het heel moeilijk werken kan zijn met jongeren met gedragsproblemen, maar hij toont zich ook bezorgd. "Als er signalen komen dat er dingen gebeuren die niet kunnen, dan moet de Vlaamse overheid daarop reageren. Gezien de ernst van dit signaal onderzoeken we dit en gaat de Zorginspectie ter plekke."

"Niet alleen het probleem van Fioretti"

De therapeut waarschuwt ook voor een opgelegde aanpak binnen de psychiatrie in het algemeen, die gericht is op het behalen van doelstellingen en tijd sparen. Hij beschikt over een interne memo waarin staat dat "de zorgmarkt meer onderhevig zal geraken aan concurrentie en dat de "outcome" meer onder de loep zal worden genomen".

Te weinig tijd en personeel maken dat er vaker wordt gekozen voor sederen en opsluiten. "Voor kinderen met een hechtingsstoornis is die aanpak heel nefast. Ze herbeleven hun trauma." Deze aanpak staat in schril contrast met de behandeling die voor jongeren met trauma's beter zou zijn, namelijk leren omgaan met geweld. "Maar in plaats van leren geweld te interpreteren en ermee aan de slag te gaan, krijgen we opleidingen om het fysiek onder de duim te houden", zegt de therapeut. Hij benadrukt dat het niet alleen het verhaal van Fioretti is.

Vandeurzen laat weten dat het gebruik van isolatiecellen misschien moet worden herbekeken. "We moeten in overleg met de sector zoeken of we daar niet een aantal grote kaderovereenkomsten of principes kunnen over afspreken."

Meest gelezen