VS schrapt Cuba officieel van terroristenlijst

De Verenigde Staten hebben Cuba officieel geschrapt van de lijst van staten die terrorisme sponsoren. Dat is een belangrijke en historische stap in de ontdooiing tussen beide landen. Nu Cuba niet meer op de zwarte lijst staat, kan het eiland opnieuw bank- en andere activiteiten uitvoeren met de VS. Het Amerikaanse handelsembargo blijft tot nader order wel gelden.

De Amerikaanse president Barack Obama zocht in december vorig jaar toenadering tot Cuba, na jarenlange verzuurde relaties. In het kader van die toenadering vroeg Obama toen aan zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry om onmiddellijk de plaats van Cuba op de zwarte lijst te herzien.

Begin vorig maand kwam Kerry met de conclusie dat Cuba niet langer thuishoort op de lijst van landen die terrorisme sponsoren. Het Witte Huis stuurde daarop een rapport naar het Congres, dat geen aanmerkingen formuleerde binnen de voorziene termijn van 45 dagen. Daarom kon minister Kerry vandaag overgaan tot de officiële beslissing om Cuba van de terroristenlijst te halen.

Wel nog handelsembargo

Dankzij de schrapping van de zwarte lijst kan Cuba nu opnieuw bancaire activiteiten uitvoeren met de Amerikanen. Het handelsembargo blijft evenwel gehandhaafd, want dat kan enkel door het Amerikaanse Congres worden geannuleerd.

Bovendien hebben de Verenigde Staten nog altijd ernstige opmerkingen bij het regime in Havana. "De Verenigde Staten hebben ernstige bedenkingen bij heel wat Cubaanse beleidsmaatregelen en acties. Maar die onenigheden vallen evenwel uit de relevante criteria om Cuba op de terroristenlijst te plaatsen", klinkt het in een mededeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nu Cuba van de zwarte lijst is gehaald, blijven er nog drie landen over: Iran, Soedan en Syrië.

Relaties verslechterden in 1959

De relaties tussen Cuba en de VS verslechterden in 1959, toen Fidel Castro de door de Washington gesteunde dictator Batista van de macht verdreef en een communistisch regime installeerde op het Caraïbische eiland.

De VS hebben Cuba sindsdien in een economische wurggreep gehouden via een economische boycot, maar in die blokkade zijn de laatste jaren meer en meer barstjes gekomen.

De lijst van landen die volgens de VS terrorisme steunen, dateert uit 1979 en omvatte toen Libië, Irak, Syrië en Zuid-Jemen. In 1982 voegde president Ronald Reagan Cuba toe aan die lijst omdat dat land linkse revolutionairen steunde in Latijns-Amerika en Afrika. 

Later werden ook Noord-Korea (1988) en Soedan (1993) toegevoegd. Zuid-Jemen werd in 1990 geschrapt toen het fuseerde met Noord-Jemen. In 2008 werd Noord-Korea van de lijst geschrapt. Nu omvat die terreurlijst nog Iran, Soedan en Syrië. 

Meest gelezen