Duitsland heeft begrip voor Britse twijfels over EU

De Britse premier David Cameron heeft opvallend veel begrip gekregen voor het euroscepticisme in zijn land tijdens een bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Die sluit zelfs een aanpassing van de Europese verdragen niet uit.

De Conservatieve partij van premier Cameron heeft onlangs de Britse verkiezingen met stip gewonnen en kan nu alleen regeren. Tijdens de campagne had Cameron wel beloofd om een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie te organiseren en hij wil ook meer bevoegdheden van de EU naar Londen versluizen.

Om een en ander duidelijk te maken, is Cameron nu aan een rondreis door de Europese hoofdsteden begonnen. Zijn bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn verliep alleszins hartelijk.

Merkel toonde veel begrip voor de positie van Cameron. "Ik wil een constructieve dialoog voeren en een oplossing vinden", zei Merkel. Zelf is ze voorstander van meer integratie binnen de EU, maar ze is wel bereid om een aanpassing van de Europese verdragen te overwegen om het landen zoals Groot-Brittannië -die die verdere integratie niet zien zitten- de kans te geven om daarvoor te passen.

Ook Cameron bleek achteraf in zijn nopjes over het begrip van Merkel. "We hebben dezelfde kijk op veel zaken, geloven in financiële verantwoordelijkheid thuis en in de EGU, in de vrije markt in het trans-Atlantische partnerschap (met de Verenigde Staten) en in vrije handel", zei Cameron.

Daarvoor was de Britse premier in Polen, dat nu ook een belangrijk en groot land binnen de Europese Unie geworden is. Later zal hij ook de andere grote EU-lidstaten aandoen.

Aanpassingen om brexit te vermijden

Nu is Cameron zelf geen voorstander om uit de EU te stappen, de financiële City of Londen gruwt van de mogelijk grote economische gevolgen. Toch is hij herkozen ten nadele van de eurosceptische UKIP-partij om aanpassingen aan de EU-regels erdoor te krijgen en zo de meeste Britten toch achter het aangepaste lidmaatschap te kunnen scharen bij het referendum van 2017.

Traditioneel zijn de Britten niet tegen een verdere integratie binnen de EU zolang zij zelf niet verplicht zijn eraan deel te nemen. Zo heeft Londen het recht -net als enkele andere landen- voor een "opting out" op zaken zoals asiel en migratie, visa, justitie en dergelijke.

Concreet wil Cameron de toegang van andere EU-burgers tot de sociale zekerheid in Groot-Brittannië beperken en zeker zijn dat landen die geen lid zijn van de eurozone geen nadeel daarvan zouden ondervinden tegenover de eurolanden.

Meest gelezen