N-VA: "Onderzoek KUL toont dat praktijktests discriminatie niet werken"

Een onderzoek van de KU Leuven toont volgens de N-VA aan dat praktijktests geen adequaat middel zullen vormen om discriminatie op de werkvloer vast te stellen. Dat bleek bij een hoorzitting in het Vlaams parlement.
N-VA-parlementslid Jan Hofkens

De KU Leuven stuurde telkens twee sollicitatiebrieven naar 854 vacatures. Het eerste cv werd opgemaakt rond een 35-jarige man van Belgische afkomst, het referentietype waartegen geen discriminatie wordt vermoed. De tweede brief werd verstuurd met een profiel dat mogelijk wel discriminatie uitlokt, bijvoorbeeld een ouder persoon, een vrouw of een persoon met een buitenlandse herkomst.

Uit de resultaten blijkt dat een Italiaanse herkomst in een sollicitatiebrief de grootste kans op discriminatie oplevert (+8,96 procent). Daarna volgen een Congolese herkomst en de leeftijd van de sollicitant. Een Marokkaanse herkomst draagt 5,67 procent bij aan de kans om gediscrimineerd te worden en een Turkse herkomst 4,20 procent. Die laatste twee percentages zijn evenwel zo laag dat ze met het betrouwbaarheidsinterval flirten.

Volgens de N-VA toont de studie daarom aan dat praktijktests niet zullen helpen om discriminatie op te sporen. "Een dergelijke experimentele setting, waarbij geen rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld presentatie en taal van de kandidaat, werkt niet", zegt parlementslid Jan Hofkens. "Het is te kunstmatig."

"Sensibiliseren veel betere oplossing"

De N-VA, al langer tegenstander van de "mystery calls", ziet na twee hoorzittingen met de sector een veel betere oplossing in sensibilisering. "Laat ons inzetten op het motiveren van de sociale partners", stelt Hofkens. "Focus op sectoren met een groot risico en sensibiliseer. Dat gaat veel beter werken om de mentaliteit te veranderen."

De linkse oppositiepartijen blijven grote voorstander van praktijktests. Onder meer Bart Van Malderen (SP.A) ziet zich gesterkt door het juridisch advies dat de regering inwon. Volgens de studie van advocatenkantoor Eubelius, die wordt bevestigd door de KU Leuven, zijn praktijktests mogelijk als er een duidelijk wettelijk kader wordt uitgewerkt. Het valt evenwel nooit uit te sluiten dat de tests door een rechter als provocatie zullen worden weggezet.

De volgende stap in het Vlaams parlement is een hoorzitting met bevoegd minister Philippe Muyters.

Meest gelezen