Israëlische festivalgangers verwoesten archeologische site

Tijdens het Israëlische Midburn-festival zijn enkele festivalgangers erin geslaagd om een archeologische site zwaar te beschadigen. Het groepje stak, zoals de festivaltraditie wil, een zelfgemaakt bouwwerk in brand op de laatste festivaldag. De feestvierders wisten echter niet dat ze zich op een eeuwenoude heuvel uit het stenen tijdperk bevonden.
THE ASSOCIATED PRESS2014
Archieffoto uit 2014

Het Midburn-festival is de Israëlische variant van het populaire Amerikaanse Burning Man-festival. Ongeveer 6.000 festivalgangers woonden het vijfdaagse festival in de Negovwoestijn bij. Zelfontplooiing staat centraal tijdens dit evenement dat -zoals de naam doet vermoeden- wordt afgesloten door een vreugdevuur.

Nietsvermoedend staken de feestvierders zaterdagavond hun zelfgebouwde tempel in brand. De hoge vlammen waren urenlang en kilometers ver te bewonderen. De festivalgangers hadden over het vreugdevuur afspraken gemaakt met de lokale overheden, maar de Archeologische Dienst bleek niet op de hoogte van het gebruik van hun specifieke locatie.

"Spijtig voorval"

Door het gebrek aan communicatie is de eeuwenoude heuvel volgens de Archeologische Dienst mogelijk onherstelbaar beschadigd. De exacte schade zal pas duidelijk zichtbaar zijn wanneer de eerste regen het stof heeft weggewassen.

In de heuvel lagen onder meer oude werktuigen. Op die exacte locatie waren ongeveer 200.000 jaar geleden enkele mensenkolonies gevestigd. Ook 14.000 jaar geleden was de site bewoond. De vlakke heuvel diende in die tijd als atelier.

Joram Chaimi, de archeoloog die verantwoordelijk is voor de oude site Nahal Boker, zegt dat de historische voorwerpen "tot moes getrapt" zijn. De nederzetting had door de aanwezigheid van gereedschap uit vuursteen een grote historische waarde. Hij noemt dit "een uiterst ongelukkig en spijtig voorval".

"Vergunningen in orde"

De organisatoren van het festival beweren echter in de Israëlische krant Haaretz dat ze over alle nodige vergunningen beschikten. "De Archeologische Dienst heeft pas halverwege het festival contact met ons opgenomen. We hebben geprobeerd om het gebied niet te beschadigen en al ons afval weer in te zamelen. We betreuren alle misverstanden hierover ten zeerste."

Chaimi zegt echter dat hij de organisatoren van Midburn vooraf expliciet vroeg om hun tempel niet volledig af te branden. Hij zou ook gevraagd hebben om de houtskool die werd gebruikt bij het vuur manueel te verwijderen en niet met grote machines. Ook dat verzoek werd met de voeten getreden. Chaimi is van plan om klacht in te dienen.

Meest gelezen