Spioneerde Duitse BND ook in België?

De Duitse inlichtingendienst BND heeft jarenlang Belgische internetverbindingen afgetapt in opdracht van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat zegt Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen).
De zetel van de BND in Berlijn.

De Duitse politieke wereld staat al enkele weken in rep en roer over het feit dat de inlichtingendienst BND jarenlang binnen- en buitenlandse bedrijven en officiële instanties bespioneerd heeft op vraag van de Amerikaanse collega's van de NSA.

De groene fractie in het Europees Parlement heeft meer details over de affaire bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de BND in totaal 134 internetverbindingen in 31 landen zou hebben afgetapt. Ook in ons land zouden 15 verbindingen, waaronder 10 van Belgacom zijn afgetapt. De 15 Belgische lijnen staan op een prioriteitenlijst van transitlijnen die vanaf Brussel of Parijs naar andere landen in Frankfurt zijn onderschept door Deutsche Telekom.

Van Hecke is verontwaardigd. "Deze informatie is schokkend. Het kan niet dat bevriende Europese lidstaten elkaar gaan bespioneren, het kan hier ook om economische spionage gaan, op vraag van de Amerikaanse inlichtingendiensten. We verwachten een forse reactie van onze regering ten aanzien van Duitsland". Ook van de Europese Commissie verwachten de groenen meer opheldering.

Proximus, het vroegere Belgacom, zegt dat het de zaak grondig zal onderzoeken, maar dat het geen enkele indicatie heeft dat deze afluisterpraktijken zouden hebben plaatsgevonden. "Diegenen die deze zaak hebben aangebracht mogen ons alle nuttige info bezorgen. Momenteel beschikken we niet over de nodige elementen om hierop te reageren", zegt het bedrijf in een korte reactie.

Staatsveiligheid start onderzoek

Naar aanleiding van de informatie dat de Duitse inlichtingendienst BND jarenlang een aantal Europese internetverbindingen zou hebben afgetapt, waaronder ook enkele Belgische lijnen, is de Staatsveiligheid een onderzoek gestart. Dat laat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) weten aan MO*. Het onderzoek is bedoeld "om na te gaan of en in welke mate Belgische doelen daadwerkelijk het voorwerp waren van de vermeende spionageactiviteiten".

Eerder deelde minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open VLD) reeds mee dat hij telecomregulator BIPT gevraagd heeft een onderzoek te starten.

Meest gelezen