Al Qaeda wil alawitische minderheid in Syrië bekeren

In Syrië heeft de leider van het Nusrat-rebellenfront -de lokale tak van Al Qaeda- de alawitische sjiieten gewaarschuwd om zich te bekeren en niet langer te strijden voor president Bashar al-Assad die zelf een alawiet is. De man waarschuwde ook dat het regime van Assad spoedig zal vallen.

Het was een zegezekere Abu Mohammed al-Gulani die zijn uitspraken deed in een interview met de tv-zender Al Jazeera. Al-Gulani is de leider van het Jabhat al-Nusrat, het Syrische filiaal van de terreurgroep Al Qaeda en tegelijk één van de grootste rebellengroepen in Syrië.

Al-Gulani zei dat de sjiitisch-alawitische minderheid in Syrië geen gevaar loopt, tenminste als ze de wapens niet opnemen om voor president Assad te strijden en "terugkeren tot de islam".

Volgens hem zijn de alawieten geen moslims, maar een sekte die zich heeft afgekeerd van de islam. President Bashar al-Assad en veel toplui van zijn regime behoren tot de alawitische minderheid die ongeveer 13% van de Syrische bevolking omvat. De meeste Syriërs zijn soennitische moslims, maar er zijn ook christenen en druzen.

Over de christenen toonde al-Gulani zich dan weer verzoenend. Volgens al-Gulani heeft zijn Nusrat-front geen probleem met hem. 

"Regime van Assad zal snel vallen"

Nog volgens de topman van Nusrat zal zijn beweging snel oprukken richting de hoofdstad Damascus en zal het niet lang duren vooraleer het regime van Bashar al-Assad in elkaar stort.

De steun van de Libanese sjiitische militie Hezbollah aan Assad is vergeefs, zo zei al-Gulani, ook al weet Hezbollah dat het eigen lot verbonden is met dat van Assad in Syrië. Hezbollah heeft enkele duizenden strijders in Syrië die aan de zijde vechten van het leger van Assad.

De beweringen van al-Gulani zijn niet helemaal onterecht. De voorbije maanden heeft het leger van Assad inderdaad veel terrein moeten prijsgeven in het zuiden van het land, maar ook in het noorden en zelfs in het noordwesten, het traditionele bastion van de alawitische minderheid. 

Nusrat heeft zich verbonden met andere soennitische islamitische rebellengroepen en stelt zich daardoor ietwat gematigder op, ten minste nu nog. Onder druk van Saudi-Arabië, Turkije en Qatar hebben veel rebellengroepen de handen in elkaar geslagen. Elders krijgt het Syrische leger dan weer klappen van de terreurgroep IS, met wie Nusrat evenwel ook overhoop ligt.

Minderheidsregime in Syrië?

Het Baath-regime van de Assads steunde sinds 1970 vooral op de religieuze minderheden in Syrië. De Assads zelf komen uit de alawitische gemeenschap in de bergen achter het kustland in het noordwesten. 

De alawieten omvatten 12% van de Syrische bevolking, de christenen 10% en de druzen 3%; Ongeveer 87% van de Syriërs zijn moslim en daarvan zijn er 74% soennieten. De alawieten vrezen de soennitische meerderheid, net als de christenen en de druzen, en die laatste groepen vormden vaak -maar niet alleen- de kern van het Assad-regime.

In 1982 bracht een opstand van de soennitische Moslimbroederschap in Hama het regime al in ernstige moeilijkheden. Pas door hevige bombardementen kon de vader van Assad de soennieten in Hama onderwerpen. Daarbij werd de stad volledig verwoest en vielen duizenden doden.

Meest gelezen