IS vermoordt mensen in antieke theater van Palmyra

In de Syrische stad Palmyra hebben terroristen van IS een twintigtal mensen geëxecuteerd in het antieke theater. Ook zouden leden van IS beelden in het museum van Palmyra hebben stukgeslagen of meegenomen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft IS de twintig mensen beschuldigd van samenwerking met het regime van president Bashar al-Assad. Mogelijk zouden de mensen echter ook vermoord zijn omdat ze gewoon alawieten zijn, een sjiitische groep waartoe Assad behoort.

De twintig werden doodgeschoten in het Romeinse theater tussen de ruïnes van het Palmyra en dat voor een massa mensen die bijeengedreven was in de tribunes.

 Dat doet denken aan de executies die de fundamentalistische taliban in Afghanistan uitvoerden toen ze daar nog aan de macht waren tussen 1996 en 2001. Toen executeerden die mensen in voetbalstadions.

Sinds de inname van Palmyra vorige week zijn honderden inwoners door IS opgepakt. Meer dan 200 mensen zouden er vermoord zijn.

"Beelden werden verwoest in Palmyra"

Intussen heeft de VN-cultuurorganisatie Unesco gezegd dat er net voor de val van Palmyra vorige week meer dan 400 oude standbeelden uit de ruïnes en het museum in veiligheid zijn gebracht. Palmyra is door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed van de mensheid.

Dat die beelden weg zijn, is maar goed ook, want de Unesco vreest dat IS in Palmyra ook monumenten zal verwoesten zoals het dat eerder ook al gedaan heeft in Assyrische ruïnesteden zoals Nimrud, Khorsabad, Hatra en Niniveh in het noorden van Irak.

Volgens de Syrische regering zouden IS-leden overigens al beelden beschadigd of meegenomen hebben uit het museum van Palmyra. Er zouden ook standbeelden beschadigd zijn op de archeologische site van de stad.

Palmyra of Tadmur was een oude karavaanstad op de Zijderoute in het midden van de Syrische woestijn. In de eerste eeuwen na Christus vormde Palmyra het centrum van een pre-islamitische Arabische staat tussen het Romeinse rijk en het Perzische rijk in.

AP2007

Meest gelezen