Wat verandert er allemaal vanaf 1 juni?

Een nieuwe maand, dat betekent dat er opnieuw een aantal zaken veranderen of verdwijnen. Zo zullen de oude bebouwde-kom-borden niet meer in het straatbeeld te zien zijn en kunt u binnenkort ook tweedehandskleding, -meubels en -boeken kopen met ecocheques. We lijsten de veranderingen voor u op.

Oude bebouwde-kom-borden niet langer geldig

De oude borden die de bebouwde kom aanduiden, verliezen op 1 juni hun juridische waarde. De wegcode werd al in 2004 aangepast, maar de Belgische steden en gemeenten kregen nog meer dan 10 jaar tijd om de borden te vervangen.

Bij de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten houden ze niet bij hoeveel steden en gemeenten zich nog in orde moeten stellen, maar ze verwachten weinig problemen. "De laatste borden zullen eind mei nog vervangen moeten worden, maar de meeste gemeenten zullen hiermee in orde zijn."

Bij de aanpassing van de wegcode in 2004 werd voor het aangeven van de bebouwde kom een nieuw verkeersbord ingevoerd. Daarop is het silhouet van een dorpskern te zien.

Bpost harmoniseert openingsuren van postkantoren

Alle Bpost-kantoren zullen vanaf 1 juni op dinsdag en donderdag open zijn tot 18 uur. Als gevolg daarvan zullen de meeste kantoren daarom iedere dag pas om 9.30 uur opengaan. Die uurwijziging moet volgens Bpost de klanten ten goede komen, zodat die duidelijk weten wanneer ze in gelijk welk postkantoor terechtkunnen.

De grootste kantoren blijven wel om 9 uur openen. Op zaterdagvoormiddag zijn ook nog drie kwart van de postkantoren geopend. Op de site van Bpost zijn de precieze openingsuren van ieder postkantoor te vinden.
 

Gebruik ecocheques fors uitgebreid

Het gebruik van ecocheques wordt vanaf 1 juni fors uitgebreid. Zo kunnen met de cheques voortaan ook tweedehandskleding, -meubels en -boeken worden aangeschaft. Daarnaast maken onder meer deelfietsen en -auto's hun intrede op de lijst van producten die met ecocheques kunnen worden betaald.

De cao over de nieuwe lijst werd in maart door sociale partners in de Nationale Arbeidsraad (NAR) ondertekend. Andere nieuwigheden op de ecochequelijst: verblijven in toeristische infrastructuur met het label "Groene Sleutel", aankoop van sodamachines en toebehoren, en aankoop en plaatsing van grastegels (met honingraatstructuur) en waterdoorlatende tegels.

De lijst van elektrische apparaten waarvoor je je ecocheques kan gebruiken, werd uitgebreid. Ze omvat vanaf juni onder meer (af)wasmachines, koelkasten, televisietoestellen, ovens, stofzuigers en verwarmingstoestellen.

De uitbreiding gaat wel gepaard met een verstrenging. Zo moeten de toestellen voldoen aan een vrij streng energielabel. De lijst met ecochequeproducten wordt om de twee jaar grondig geëvalueerd in de Nationale Arbeidsraad. Twee jaar geleden werden evenwel geen aanpassingen doorgevoerd.

Meest gelezen