"Homohuwelijk nederlaag voor christelijke principes, maar ook voor mensheid"

De Ierse "yes" bij het referendum over het homohuwelijk valt niet in goede aarde bij het Vaticaan. Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin spreekt van "een nederlaag voor de christelijke principes, maar ook een nederlaag voor de mensheid". "We zullen kijken of hij al dan niet wordt teruggefloten door paus Franciscus", zegt correspondent Hedwig Zeedijk.

Vorige week vrijdag konden de Ieren in een referendum bepalen of het homohuwelijk al dan niet moest worden ingevoerd in hun land. 62 procent kruiste "yes" aan op het stembiljet, waardoor Ierland het allereerste land ter wereld wordt waar het homohuwelijk zal worden ingevoerd na een volksraadpleging.

De beslissing van de Ieren valt wel niet bij iedereen in de smaak. Tijdens een conferentie in het Palazzo della Cancelleria in Rome zei Parolin -de op een na hoogste bestuurder van de rooms-katholieke Kerk- "erg verdrietig" te zijn met het resultaat.

"Ik denk dat we kunnen spreken over een nederlaag voor de christelijke principes, maar bovendien ook een nederlaag voor de mensheid", zegt hij. Volgens hem moet het gezin centraal staan en "moeten we er alles aan doen om dat te verdedigen en te beschermen".

"De uitspraken van Parolin staan vandaag in alle Italiaanse kranten", zegt correspondent Hedwig Zeedijk. "We zullen kijken of hij al dan niet wordt teruggefloten door paus Franciscus, die toch mildere taal gebruikt."

2015 Getty Images

Samenlevingscontract in Italiƫ?

In ItaliĆ« wordt ondertussen gepraat over een samenlevingscontract voor holebi's. "Dat voorstel bestaat al jaren, maar tot een wetsvoorstel is het nooit gekomen.Ā Premier Matteo Renzi heeft nu laten verstaan dat hij er werk van wil maken en dat het toch tussen juli en september ter sprake moet komen."

Geen homohuwelijk, maar wel een samenlevingscontract.Ā En dat heeft alles te maken met de rol van de Kerk, die erg groot is in ItaliĆ«. "Aangezien bijna iedereen in ItaliĆ« katholiek is, durven de partijen vaak de stap niet te zetten.Ā Maar eigenlijk is de samenleving de politiek al ver vooruit.Ā Vorig jaar was 55 procent van de bevolking al voorstander van het homohuwelijk, een percentage dat alleen maar stijgt."

Meest gelezen