6 op de 10 studenten zonder planning naar examens

6 op de 10 studenten (secundair en hoger onderwijs samen) beginnen zonder studieplanning aan de examenperiode. In het middelbaar onderwijs is dat zelfs 7 op de 10. Meisjes doen het daar over het algemeen beter dan jongens. Aan de hogeschool of de universiteit werken 6 op de 10 jongens zonder studieplan. Bij de meisjes is dat 4 op de 10. Dat blijkt uit onderzoek van Trendwolves en MNM, die vorig jaar in juni 3.800 studenten bevroegen naar hun bezigheden tijdens de blokperiode

De examens staan voor de deur en voor de meeste studenten kunnen ze niet snel genoeg voorbij zijn, want examens leiden heel vaak tot zorgen, onzekerheid en stress. Een goede studieplanning is een eerste stap om de examenstress aan te pakken. En daar schort het soms, stelt Kathleen Devos, coördinator van Teleblok, de studentenhulplijn van de Christelijke Mutualiteit (CM), vast.

Liefst 67 procent van de oproepen bij Teleblok komt van studenten die last hebben van stress. "Als de vrijwilligers die de telefoon- en chatlijn bemannen doorvragen, komt het gebrek aan een goede studieplanning vaak als het belangrijkste probleem naar boven", zegt Kathleen Devos. "Bij Teleblok proberen we samen met hen op zoek te gaan naar oplossingen om met volle moed verder te studeren."

Sociaal leven

“Een planning maken is handig om op voorhand al eens te bekijken hoeveel je moet studeren, hoeveel tijd daarvoor nodig is en hoeveel je tussendoor kan pauzeren en hoe je je sociale leven daar in kan passen, want dat is ook wel heel belangrijk”, lichtte Devos toe in het Radio 1-programma “Hautekiet”. Zo is het bijvoorbeeld handig dat studenten hun planning delen met hun omgeving. Op die manier ontstaat er tijdens de drukke blokperiode toch nog ruimte voor (duidelijk afgelijnd) sociaal contact.

Dat sociaal contact kan ook via sociale media plaatsvinden, vindt Devos. Want al te vaak worden die door velen gezien als een belangrijk afleidingsmiddel voor studenten, waardoor ze te weinig studeren. Sociale media tijdens de examens heeft dus niet per se slecht te zijn, als ze maar met mate gebruikt worden. Devos adviseert om tijdens het studeren Facebook, Twitter en dergelijke uit te zetten en tijdens pauzes even te checken of er berichtjes zijn binnengekomen.

Die berichtjes kunnen ook een positieve bijdrage leveren bij het studeren, meent Kathleen Devos. “We merken dat heel wat studenten Facebookgroepen hebben waarin ze elkaar vragen kunnen stellen. Op die manier kunnen ze met elkaar in contact blijven, ook al studeren ze niet samen. Het is dus niet alleen negatief, alleen moeten ze opletten dat ze elkaar niet gaan opjutten door bijvoorbeeld te zeggen hoe ver ze wel al gevorderd zijn, want dat merken we ook wel.”

AP2010

Studenten die in de blokperiode hun hart willen luchten, kunnen vanaf vandaag tot en met 25 juni elke dag van 18 tot 23 uur terecht chat op teleblok.be.

Meest gelezen