Niet-Britse EU-burgers mogen niet meestemmen in referendum

Als er een referendum over het Britse lidmaatschap in de Europese Unie komt, zullen de meeste niet-Britse EU-burgers in het land geen stemrecht krijgen. Dat heeft de regering meegedeeld.

De Britse eerste minister David Cameron had na zijn herverkiezing op 7 mei zijn belofte hernieuwd om ten laatste in 2017 een referendum te houden over de toekomst van Groot-Brittannië binnen de EU. De teksten die de weg moeten vrijmaken voor die volksraadpleging, worden naar verwachting donderdag voorgesteld aan het Britse parlement.

Maar in een mededeling heeft het kabinet van premier Cameron al aangegeven dat de lijst met stemgerechtigde kiezers gebaseerd zal zijn "op die van de parlementsverkiezingen".

Dat betekent dat de meeste niet-Britse EU-burgers in het land niet de kans krijgen om te stemmen. Nochtans worden diezelfde burgers bij Europese parlementsverkiezingen wel naar het stemlokaal geroepen.

Volgens de mededeling krijgen enkel de Ieren en de burgers van de Commonwealth-landen de mogelijkheid om zich uit te spreken over een eventuele "Brexit". Bij de meer dan vijftig landen van de Commonwealth bevinden zich slechts een beperkt aantal Europese lidstaten: naast het Verenigd Koninkrijk zelf, gaat het enkel om Malta en Cyprus.

"Het is een belangrijke beslissing voor ons land, een beslissing die de toekomst van het Verenigd Koninkrijk bepaalt", zegt een bron binnen het kabinet-Cameron. "Daarom denken we dat het belangrijk is om enkel de Britse, Ierse en Commonwealth-burgers het recht te geven om daarover te beslissen."

Meest gelezen