"Hiphop was goed voor grootste revolutie in muziek van voorbije 50 jaar"

Geen enkele muziekstijl heeft de muziekwereld de voorbije vijftig jaar zo beïnvloed als hiphop. Dat beweren Britse onderzoekers op basis van een wiskundige analyse van popmuziek.
Kathrin Harms / Zeitenspiegel/laif

Rappers, Masters of Ceremony, breakdance... Wie aan hiphop denkt, doet dat vaak met termen als deze in het achterhoofd. Oorspronkelijk een nichestijl die in de jaren 70 in de Bronx in New York ontstond, is hiphop doorheen de jaren uitgegroeid tot een mainstream muziekgenre dat talrijke gedaantes heeft.

Nu blijkt dat hiphop als geen ander de populaire muziek van de laatste vijftig jaar heeft beïnvloed. Dat beweren tenminste evolutiebioloog Armand Leroi van het Imperial College in Londen en informaticus Matthias Mauch van de Queen Mary universiteit in dezelfde stad.

Het duo analyseerde liefst 17.000 nummers die tussen 1960 en 2010 in de US Billboard Hot 100 voorkwamen. Dat is het wekelijkse klassement van de meest populaire liedjes van het moment in de VS. Al deze nummers deelden ze op in aparte eenheden die ze vervolgens in algoritmen en grafieken goten. Daarbij hielden ze rekening met de frequentie van sommige akkoorden en het type instrumenten en stemmen dat in de nummers voorkomt.

"Revolutiejaren"

"Weinig verrassend blijkt dat de karakteristieken van de nummers weinig wijzigden van het ene jaar op het andere", zegt Leroi. "Soms was dat wel het geval en evolueerde de muziek razendsnel op nauwelijks enkele jaren." Die jaren noemen ze daarom "revolutionair".

Concreet wijzen Leroi en Mauch drie "revolutiejaren" aan: 1964, 1983 en 1991. 1964 kenmerkte zich door de gelijktijdige ontwikkeling van verschillende nieuwe stijlen zoals soul, rock en doo wop. In 1983 herhaalde dit fenomeen zich met de opkomst van new wave, disco en hard rock.

Toch is vooral 1991 een waar "wonderjaar" volgens de wetenschappers. Dit zou volledig aan de hiphop zijn te danken die op dat moment bij het brede publiek ingang begon te vinden. "Hiphop explodeerde. De muziek kwam uit het niks", meent Leroi. Concreet leidde hiphop ertoe dat muziek veel "energieker" werd en tegelijk minder of geen akkoorden ging bevatten.

Meest gelezen