Mislukte cacao-oogst maakt onze chocolade duurder

Slecht nieuws voor chocoladeliefhebbers: uw stukje zwart goud wordt mogelijk duurder. Door een tegenvallende cacao-oogst in Ghana, de op een na grootste producent van de grondstof, zal de prijs van chocolade op termijn oplopen.

Ghana is de op een na grootste cacaoproducent in de wereld. De export van cacao is naast goud en olie een van de belangrijkste inkomsten voor het land.

Door een tegenvallende oogst valt de productie lager uit dan vooraf werd gedacht. Daardoor kan het West-Afrikaanse land zijn contracten niet nakomen. Ghana moet zijn cacaoprijs opdrijven, met wereldwijde gevolgen.

Regeringsbronnen schatten de oogst op 700.000 ton, minder dan de verwachting van ruim 1 miljoen ton. Cacaoproducenten wijten de tegenvallende oogst aan een gebrek aan pesticiden en slecht weer.

De cacaoprijzen gaan al een tijdje in stijgende lijn. Op de cacaomarkt in Londen stegen de prijzen de afgelopen twee weken al met vijf procent. De kleinere Ghanese oogst zal hier waarschijnlijk verder toe bijdragen. De kans bestaat dat de grote chocoladebedrijven wereldwijd binnenkort met een tekort aan cacao zullen kampen. Gevolg: onze zoete Belgische trots wordt een gegeerd goed.

Meest gelezen