SP.A: "Besparingen bij VRT veroorzaken net malaise"

Vlaams Parlementslid en media-expert Katia Segers (SP.A) is het niet eens met het pleidooi van Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) voor bijkomende besparingen bij de VRT. De vakbonden ontkennen op hun beurt het bestaan van een zogenoemde "mismatch-lijst".
Foto: Belga

Kamervoorzitter Siegfried Bracke ziet mogelijkheden om te besparen bij zijn voormalige werkgever VRT. In een interview met het weekblad Knack verwijst hij naar een "mismatch-lijst", waarop honderden mensen zouden staan die eigenlijk niet meer functioneren, maar nog steeds worden betaald. "Ik denk dat daar toch eens een grondige oefening moet gebeuren", zegt Bracke. Volgens Bracke kan de VRT om te besparen beter eerst snoeien in het personeelsbestand in plaats van in het aanbod, wat volgens hem al te vaak de strategie is.

De oppositiepartij SP.A is het daar niet mee eens en waarschuwt voor mogelijk nefaste gevolgen van bijkomende besparingen. Volgens Katia Segers is al fors geknipt in de middelen voor de VRT en zijn die besparingen net de aanleiding voor de "malaise" bij de openbare omroep. "128 mensen moeten verdwijnen. Dat is bekendgemaakt in oktober 2014 en nog steeds is onduidelijk wie moet verdwijnen", aldus Segers.

Segers vreest dat er een achterliggend doel achter het besparingspleidooi schuilt: "Besparen om de VRT te verzwakken zodat ze op die manier marktaandeel verliezen".

Mobiliteitsprocedure

De vakbonden bij de VRT ontkennen op hun beurt het bestaan van de "mismatch"-lijst waarover Bracke het heeft. "Een aantal personeelsleden zit wel in de "mobiliteitsprocedure"", zegt Luk Vandenhoeck van het ACOD. "Het gaat om medewerkers die er de kantjes af lopen of bijvoorbeeld niet kunnen volgen met de nieuwe technologie." Volgens de vakbond is het echter ondenkbaar dat Bracke op die lijst doelt. "Het gaat slechts om een twaalftal medewerkers."

Ook volgens Carlos Van Hoeymissen van het ACV is de lijst een fabeltje. "Niet iedereen is volledig mee met de digitale vooruitgang, maar er wordt hier ook nog gewoon lineaire radio en tv gemaakt", zegt hij. Van Hoeymissen weerlegt ook dat de VRT enkel knipt in het aanbod en het personeelsbestand intact zou laten. "In 2007 werkten hier 2.800 mensen, het hoogste aantal in de geschiedenis", zegt de ACV'er. "Na 2012 is dat snel beginnen dalen en dit jaar zullen we uitkomen op zo'n 2.200. Vorige week is er nog een akkoord gesloten om tachtig voltijdse equivalenten te laten afvloeien", besluit Van Hoeymissen.

Meest gelezen