Medische situatie van copiloot Germanwings gevolgd

Andreas Lubitz, de copiloot die onlangs een toestel van Germanwings opzettelijk deed neerstorten, had een voorgeschiedenis van medische onderzoeken en behandeling wegens depressie. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de BEA, de Franse dienst die vliegtuigincidenten bestudeert.

Het BEA (Bureau d'Enquêtes et d'Analyses) publiceerde vandaag een tussentijds verslag van het onderzoek naar de crash van een toestel van Germanwings in de Franse Alpen eind maart. Daarbij zijn toen alle 150 inzittenden omgekomen.

Eerde was al bekend dat de copiloot Andreas Lubitz het toestel opzettelijk heeft doen neerstorten. Volgens het BEA zou hij dat zelfs op de heenvlucht naar Barcelona even gesimuleerd hebben door het toestel vijf keer een duik van telkens 30 meter te laten maken.

Het onderzoek van de BEA legt ook steeds meer de klemtoon op de medische voorgeschiedenis van de copiloot en met name de medische onderzoeken die vermeld zijn op zijn vlieglicentie. Zo had het aeromedisch centrum van Lufthansa, moedergroep van Germanwings, in 2009 het medisch attest van Andreas Lubitz tweemaal niet vernieuwd. Later is dat dan toch gebeurd, maar op voorwaarde dat Lubitz zich regelmatig zou laten onderzoeken bij de keuringsarts.

Het BEA wil voorlopig nog niet alle details over die medische problemen kwijt, naar eigen zeggen omdat het een moeilijk evenwicht zoekt tussen het recht op privacy en vliegveiligheid.

Germanwings wordt Eurowings

Eind dit jaar zou de merknaam Germanwings overigens verdwijnen. Germanwings zou dan opgaan in Eurowings, een ander filiaal van Lufthansa. Eurowings was oorspronkelijk bedoeld als "budget airline" voor de langere afstanden, maar zal nu Germanwings opnemen. Volgens Lufthansa was die operatie al beslist voor het neerstorten van het Germanwings-toestel in maart.

Meest gelezen