Tien pv's bij frituuroliecontroles

Van 23 tot en met 27 maart heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een speciale controleactie gehouden op de kwaliteit van frituurolie. Vooral ambulante handelszaken die frituurolie gebruiken, zoals frituren en oliebollenkramen, werden gecontroleerd. Het FAVV stelde daarbij tien pv's op. Het agentschap wil met de actie de schadelijke gevolgen van slecht frituurvet onder de aandacht brengen.

In totaal werden 117 zaken gecontroleerd en werden 193 frituurolies getest. Tijdens de controles werd in de eerste plaats nagegaan of de temperatuur van de frituurolie niet te hoog was: die mag de 180 graden Celsius niet overschrijden. Daarnaast werd ook het percentage aan gepolymeriseerde triglyceriden gemeten, dat maximum 10 procent mag bedragen.

Bij 18 frituurketels (9,3 procent) werd een te hoge temperatuur gemeten en in 8 daarvan (4,1 procent) werd een te hoog percentage aan schadelijke gepolymeriseerde triglyceriden vastgesteld. In totaal stelde het FAVV 10 pv's op voor frituurolie die niet conform was. Daarnaast moesten zaakvoerders slechte olie meteen verwijderen.

"Geen slechte resultaten, maar kan altijd beter"

"In het algemeen zijn dit geen slechte resultaten, maar het kan altijd beter", zegt Lieve Busschots, woordvoerster van het FAVV. "In de eerste plaats dient deze actie om te sensibiliseren, ook voor het gebruik van frituurolie bij mensen thuis."

Bij een te hoge temperatuur of bij een te lang gebruik van frituurolie vormen zich namelijk chemische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het FAVV raadt daarom aan om bij het gebruik van frituurolie de temperatuur van 180 graden Celsius niet te overschrijden en de olie regelmatig te verversen, nog "voor er enig teken van kwaliteitsvermindering" is.

Meest gelezen