Neem eens een selfie met een uitgestorven mensensoort

Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel heeft er een nieuwe attractie bij waar de evolutie van de mens interactief uit de doeken gedaan wordt én - uniek in Europa - meteen ook gekoppeld wordt aan de werking van het menselijke lichaam.

Hoewel er veel meer dan alleen dino's te zien is, wordt het Brusselse Museum voor Natuurwetenschappen in de volksmond wel eens het "dinomuseum" genoemd. Nu morgen de nieuwe permanente tentoonstelling "de galerij van de mens" geopend wordt, lijkt die benaming helemaal achterhaald. De nieuwe tentoonstelling legt van naadje tot draadje de menselijke evolutie uit en koppelt die meteen aan de werking van het menselijke lichaam. Vooral dat laatste is uniek in Europa.

Koen Broos.BE

De galerij van de mens bestaat uit twee delen: evolutie en het menselijke lichaam. "Het is een unieke combinatie", zegt Isabelle Du Four, museologe verantwoordelijk voor de inhoud van de galerij van de mens aan onze redactie. "We zijn gevormd door onze evolutie. In ons lichaam zijn daar nog steeds sporen van te vinden. Zo hebben we in onze ooghoek bijvoorbeeld nog een restant van een derde ooglid."

Het eerste deel van de tentoonstelling moet het vooral van sprekende beelden hebben. 24 voorlopers van de mens worden tentoongesteld, waarvan 15 in houten 3D-reconstructies. "Het publiek kan de beelden aanraken en er zelfs selfies van nemen. We hebben bewust gekozen voor houten reconstructies en niet enkel voor wat beelden in een glazen vitrine. De mensen moeten kunnen zien dat bijvoorbeeld Lucy (red. een uitgestorven mensachtige) klein was door er naast te gaan staan."

Koen Broos.BE

Het museum heeft het nadrukkelijk over "voorlopers" en niet over "voorouders". Er werd voor deze benaming gekozen om een onderscheid te maken tussen de 24 soorten mensen die voor ons op aarde leefden, (van Sahelanthropus tot de Neanderthaler), en de voorouder die we gemeenschappelijk hebben met de mensapen, onze naaste neven." Tussen het evolutiedeel en het menselijke lichaam is er een transitiezone waar de verschillen en gelijkenissen tussen de moderne mens en de voorlopers getoond worden. "De bezoeker kan die veranderingen echt ervaren."

Koen Broos.BE

Het menselijke lichaam-deel is een pak interactiever dan het eerste deel. "De bezoeker kan deelnemen aan filmpjes, spelletjes en 3D-reconstrucies. Zo wordt via videomapping in 3D op ware grootte innerlijke processen getoond. Wat gebeurt er binnenin het menselijke lichaam als we aan het eten zijn bijvoorbeeld of hoe verloopt een zwangerschap?"

Photo-foto IRScNB-KBIN T.Hubin

Daarnaast wordt ook de levensloop van de mens getoond van embryo over de puberteit en de volwassenheid tot de dood. De tentoonstelling weert daarvoor de expliciete beelden niet. Zo zijn er foetussen op sterk water te zien en worden er geplastineerde lichaamsonderdelen tentoon gesteld. "We verwachten daar wel commentaar op, maar zijn natuurlijk wel een onderdeel van een wetenschappelijk instituut. We begrijpen dat sommige zaken moeilijk liggen voor bepaalde mensen, maar we leggen daar bewust de nadruk niet op."

Koen Broos.BE
Photo-foto IRScNB-KBIN T.Hubin

De nieuwe galerij opent vanaf 7 mei in het Museum voor Natuurwetenschappen. Meer info op www.natuurwetenschappen.be.

Meest gelezen