Mount Everest voor de rest van het seizoen gesloten

Vanuit Nepal wordt de Mount Everest dit seizoen niet meer beklommen. Het comité dat de route controleert heeft dat beslist. Dat comité zorgt voor vaste touwen en ladders om een gletsjer op de route over te steken. Maar die gletsjer is nu door de aardbeving onstabiel en te gevaarlijk.
De Everest gezien vanuit Nepal.

De lawines op de hoogste berg van de wereld hebben grote delen van de route door de gevaarlijke Khumbu-gletsjer vernield. Dat heeft Ang Dorjee Sherpa, de voorzitter van het milieucomité SPCC, vandaag gezegd.

Een team van het comité is verantwoordelijk voor de beveiliging van de route met touwen en ladders. Zonder die hulpmiddelen is het voor de meeste bergbeklimmers onmogelijk om over de gletsjer te geraken.

De gletsjer is door de aardbeving onstabiel en werken daarin is te gevaarlijk, zei Sherpa voorts. Er blijft bovendien te weinig tijd over vooraleer de moesson begint. Dan is de beklimming van de Mount Everest hoe dan ook niet meer mogelijk.

Ook lonen de kosten niet meer voor de weinige bergbeklimmers die nog achtergebleven zijn in het basiskamp. "De meeste bergbeklimmers zijn al teruggekeerd naar Kathmandu", zei Sherpa. Minstens 18 mensen kwamen om het leven, toen een door de aardbeving veroorzaakte lawine over het basiskamp walste.

Daarmee wordt dit seizoen het eerste in decennia waarin de Mount Everest niet wordt beklommen. China had al kort na de aardschok alle tochten langs de noordkant, vanuit Tibet, verboden, omdat het ijs en de sneeuw te onstabiel waren.

De Nepalese regering aarzelt nog over een beslissing. Daarmee is ook niet duidelijk of de 11.000 dollar kostende vergunning voor de bergbeklimmers ook volgend jaar nog geldig is. Nepal strijkt met de vergunningen elk jaar enkele miljoenen dollar op.

Straalstroom

De meeste beklimmingen van de Everest vinden in mei plaats, voor de zomermoesson. De Everest is zo hoog dat de straalstroom de top kan treffen, met wind tot meer dan 300 km/u als gevolg.

In mei ligt de straalstroom iets meer naar het noorden, waardoor de windsnelheden bovenaan de berg gemiddeld lager liggen. Bij het begin van de zomermoesson eind mei, keert de straalstroom terug. 

Na de moesson in september en oktober  wordt de straalstroom opnieuw tijdelijk naar het noorden geduwd, maar de sneeuw die in de moesson gevallen is, en het minder stabiele weerpatroon, maken de beklimming dan bijzonder moeilijk. 

Meest gelezen