Koning Filip zwaait Trein der 1.000 uit

Koning Filip en een hele reeks andere hoogwaardigheidsbekleders hebben 600 jongeren uitgezwaaid die in het station Brussel-Zuid de Trein der 1.000 hebben genomen richting het Poolse Krakau. Met de vijfdaagse reis herdenken ze de zeventigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De jongeren ondernemen een zesdaagse herinneringsreis naar de voormalige concentratiekampen Auschwitz en Birkenau. Tijdens het bezoek aan de kampen kunnen ze met eigen ogen zien tot welke wreedheden het nazi-regime heeft geleid. Ook enkele overlevenden van Auschwitz reizen met de jongeren mee. Onderweg naar Polen stappen nog 400 andere scholieren op.

Onder de jongeren bevinden zich 750 Belgen van 26 scholen uit alle provincies en nog eens 250 jongeren van een tiental Europese landen als Duitsland, Italië, Frankrijk of Rusland. Op vrijdag nemen de jongeren deel aan een internationale ceremonie in Birkenau (Auschwitz II) om er het einde van de oorlog te herdenken.

Voor het vertrek had de koning een onderhoud met een twintigtal jongeren van verschillende scholen. Ook aanwezig waren ministers Steven Vandeput en Jacqueline Galant, NMBS-directeur Jo Cornu, voorzitter van de stichting Auschwitz Henri Goldberg en twee andere Auschwitz-overlevenden: de 88-jarige Belg Paul Sobol en de Griek Alfredo Israël. Die laatste legt de volledige heenreis mee af.

Herdenking

Om plaatsen te bemachtigen op de trein moesten directies en leerkrachten in mei 2014 uiteenzetten hoe hun school de Tweede Wereldoorlog en de concentratiekampen herinnerde. Van de 80 scholen die de oproep beantwoordden, werden er uiteindelijk 26 geselecteerd, rekening houdend met een spreiding over gemeenschappen en provincies.

De deelnemers bereiden zich al sinds september 2014 voor op de reis. Ze bezochten Breendonck en Dossin en sommigen maakten een pop-upmonument. De buitenlandse scholen werden gecontacteerd via de vertegenwoordigers van de Internationale Federatie van de Weerstand. Voor hun vertrek werden de jonge reizigers nog even aan het doel van de reis herinnerd door Henri Goldberg, zelf ook een overlevende van de Holocaust: "Dit is niet zomaar een reis, maar een uitstap naar de hel. Als jullie gedeporteerden waren, zouden er slechts 50 van jullie terugkomen."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in totaal 25.267 personen vanuit Mechelen per trein weggevoerd naar Auschwitz. In totaal vertrokken er 25 transporten van ongeveer 1.000 mannen, vrouwen en kinderen.

De Trein der 1.000 is een initiatief van het Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers, de Stichting Auschwitz - Auschwitz in Gedachtenis en de Internationale Federatie van de Weerstand / Fédération Internationale des Résistants (FIR).

Meest gelezen