Mogelijk project van 3,7 miljard euro in Delwaidedok

In de Antwerpse haven komt aan het Delwaidedok op de Rechterscheldeoever mogelijk een groot afvalrecuperatiebedrijf van de Saudische vennootschap Energy Recovery Systems, een investering van naar schatting 3,7 miljard euro, die 900 jobs kan opleveren. De raad van bestuur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen sprak - op basis van een marktbevraging - de voorkeur uit om met dit bedrijf onderhandelingen op te starten om de zuidelijke kant van het Delwaidedok op te vullen. Het nieuws werd bekendgemaakt door Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Door de geplande verhuizing van rederij en terminaloperator MSC naar het Deurganckdok op de Linkerscheldeoever moest een opvolger gezocht te worden voor de Delwaideterminal.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen startte eind vorig jaar een marktbevraging om te zien hoe het Delwaidedok het best opnieuw kon worden ingevuld. "De raad van bestuur heeft kennis genomen van de resultaten van de bevraging voor de zuidelijke en noordoostelijke zone van het Delwaidedok die eind vorig jaar was gelanceerd. Op basis van de ingediende kandidaturen besliste de raad van bestuur dat het project van Energy Recovery Systems (ERS) inhoudelijk het meest geschikte project is voor de invulling van het Delwaidedok", klinkt het in een persbericht. "De directie van het Havenbedrijf krijgt nu de opdracht om verdere onderhandelingen met de firma aan te gaan met het oog op het afsluiten van een concessieovereenkomst."

Als het project - 150 hectare groot en naar schatting goed voor 3,7 miljard euro - wordt gerealiseerd, zal Antwerpen volgens het stadsbestuur meteen de grootste "waste-to-chemicalssite"' ter wereld hebben. Op de site zal jaarlijks 3,5 miljoen ton niet-recycleerbaar afval worden omgezet in ammoniak en ureum via vergassingstechnologie. Gemiddeld zou er dagelijks zo'n 9.500 ton afval, waaronder pvc, aangevoerd worden in verpakte balen, voornamelijk per schip uit Groot-Brittannië, maar er zal aanvoer zijn vanuit heel Europa. Door processen zoals vergassing met een hoge temperatuur, zou per dag 4.500 ton ammoniak en 3.850 ton ureum geproduceerd worden. Die producten zijn grondstoffen voor andere bedrijven, bijvoorbeeld in de Antwerpse haven of in het buitenland.

Voor de financiering wordt voor 20% gerekend op financiering door de Saudische industriële familie Al Issa. Voor de overige 80% wil men externe investeerders aantrekken. "Een investering van deze omvang in een volledig nieuwe productiesite binnen de petrochemische cluster zou de positie van de haven versterken. Door in te zetten op het verduurzamen van de economische activiteit in de haven kunnen we Antwerpen nog beter op de kaart zetten als belangrijke en toekomstgerichte speler in de chemiesector", stelt De Wever (foto in tekst).

Van de 900 verwachte jobs zijn er naar verluidt 750 bestemd zijn voor technische basisprofielen. 140 jobs zouden geen diplomavereiste kennen. "Dit is het soort van projecten dat Antwerpen nodig heeft om in te zetten op jobcreatie. Ik kan dat alleen toejuichen", aldus de burgemeester nog.

Energy Recovery Systems is "verheugd" dat de Antwerpse havenautoriteiten hen als voorkeurskandidaat hebben weerhouden voor het opstarten van concessieonderhandelingen voor een terrein in het Delwaidedok.

"We gaan met hen praten, maar er moet nog veel bekeken en besproken worden", zegt havenschepen Marc Van Peel in "De ochtend". "Wat we op dit moment weten, is dat het heel vernieuwend is en dat het heel veel jobs zou kunnen opleveren, maar we willen toch 100% zeker zijn voor we de schitterende terreinen aan hen geven. Ik ben positief gestemd. Ik hoop dat we eens heel blij kunnen zijn met de vestiging van veel nieuwe arbeidsplaatsen."

In de komende maanden volgen onderhandelingen met het Havenbedrijf over onder meer de overslagverplichtingen. Tegen 2020 zou de fabriek opstarten. Voor de Antwerpse haven betekent het bedrijf vijf miljoen ton te behandelen goederen. Ook denkt het bedrijf de Vlaamse handelsbalans met een half miljard op te kunnen krikken.

Meest gelezen