Dachau herdenkt bevrijding van het concentratiekamp

In het voormalige nazi-concentratiekamp Dachau nabij München is met een grote plechtigheid de bevrijding van het kamp door Amerikaanse troepen 70 jaar geleden herdacht. Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde voor antisemitisme en onverdraagzaamheid.

Het was de enige keer dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel deelnam aan een herdenking van een bevrijding van een concentratiekamp.

In haar toespraak in het kamp van Dachau viel Merkel scherp uit naar onverdraagzaamheid en antisemitisme. "Wij hebben de plicht om nooit de ogen te sluiten voor hen die Joden of mensen die Israël verdedigen, beledigen, bedreigen of aanvallen"; zei Merkel.

De bondskanselier legde een bloemenkrans neer aan een herdenkingsmonument samen met Clément Quentin, een Franse ex-gevangene van 94 jaar oud. Quentin maakte deel uit van een gezelschap van enkele honderden genodigden. Onder hen gewezen gevangenen, Amerikaanse veteranen uit de oorlog en politici.

Onder hen waren ook Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) en Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) evenals Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Staat Patrick Dewael (Open VLD). Er waren ook scholieren uit de athenea van Veurne en Saint-Ghislain in Henegouwen.

Het eerste nazi-concentratiekamp

Dachau bij München werd in 1933 opgericht, nauwelijks enkele weken na de machtsovername door Adolf Hitler in Duitsland. De nazi's brachten er aanvankelijk vooral politieke gevangenen naartoe; Duitsers die het niet eens waren met het nieuwe bewind of om één of andere reden geviseerd werden.

Het ging onder meer om dissidenten, homoseksuelen, gehandicapten, Roma, Joden en later ook verzetsstrijders uit bezette landen. Die werden ingezet als dwangarbeider, maar werden ook onderworpen aan "medische experimenten", zoals drukverschillen, ziektes en onderkoeling. In totaal werden 200.000 mensen in Dachau opgesloten, meer dan 41.500 werden er vermoord.

Op 29 april 1945 werd Dachau bevrijd door Amerikaanse militairen. Die waren zo boos over wat ze er aantroffen dat ze gevangen genomen Duitse SS-bewakers neerschoten. In 1947 werd een speciaal proces gehouden voor kampbewakers van Dachau. Een aantal van hen werden opgehangen, anderen kregen gevangenisstraffen.

AP1949
AP1945
AP2011
1945 AP
AP1947

Meest gelezen