"Ga partij niet offeren voor tweede termijn met Cameron"

Nick Clegg, de leider van de Britse Liberaal Democraten, heeft in een interview met de Britse krant The Independent laten verstaan dat hij niet te allen prijze opnieuw in een coalitie met de Conservatieven wil stappen. Komende donderdag worden in het Verenigd Koninkrijk parlementsverkiezingen gehouden. Zoals de kaarten nu liggen, zullen de Conservatives noch Labour daarbij een duidelijke overwinning behalen.

Volgens de laatste opiniepeiling van de BBC halen de Conservatieven donderdag 34 procent, Labour 33 procent, Ukip 14 procent, LibDem 8 procent en de Britse Groenen 5 procent van de stemmen. De andere partijen zouden samen 6 procent behalen. Een nieuw "hung parliament", waarbij de winnaar in zee gaat met een kleinere partij om de vereiste meerderheid te bekomen, lijkt dus onvermijdelijk.

"Hart van Conservatieven, hoofd van Labour"

De regeringsdeelname (en vooral de vele toegevingen aan Cameron, ten koste van het eigen programma) heeft de Liberaal Democraten erg verzwakt. Bij de verkiezingen in mei 2010 haalden Clegg en co nog 23 procent, vandaag nog minder dan de helft daarvan. De voorbije campagne werd de nadruk gelegd op de rol van "kingmaker", en werd zowel naar de Conservatieven als naar Labour gelonkt. "We zullen het hart van de Conservatieven zijn en het hoofd van Labour", klonk het meermaals.

Clegg liet daarbij ook af en toe zijn tanden zien: aan een deal waarbij ook de Schotse nationalisten van SNP of de nationalistische eurofobe partij Ukip betrokken waren, zou hij nooit meewerken. Om de kiezers ervan te overtuigen dat een stem voor LibDem echt kan tellen, vertelde Clegg vandaag in een interview met The Independent on Sunday dat hij op zijn strepen zal staan. Ja, de LibDems zijn bereid om hun plicht te doen en mee te stappen in hun coalitie, maar ze zullen daarbij niet handelen als het schoothondje van Cameron.

"We zullen niet om het even welke prijs voor regeringsdeelname betalen. Ik zou nooit tegen de collectieve wil van de partij in in een coalitie stappen. Ik zou nooit een split van mijn partij toestaan."

Clegg reageert hiermee op recente kwade stemmen binnen zijn partij die een deal met de Tories - wegens het door die partij beloofde referendum over Europa- niet zien zitten. Een verdere afkalving, zou zijn partij niet overleven, beseft Clegg maar al te goed.

AP2010

"Eerst eigen pijnpunten aanpakken"

Clegg benadrukte dat de prioriteiten van de Liberal Democrats, zoals een loonsverhoging voor werknemers in de openbare sector - voor hem belangrijker zijn dan een referendum over een uitstap uit Europa. Zou hij dan de coalitiegesprekken opblazen wegens het EU-referendum? "Voor ik de rode lijnen van anderen bespreek, zou ik het over de mijne willen hebben", klonk het beslist.

Het duurde niet lang of Cameron reageerde: hij denkt er niet aan om een regering te leiden die er niet in slaagt om een referendum over Europa te organiseren.

Ook de andere partijen hebben nu de laatste rechte lijn naar de verkiezingen ingezet, de pogingen om de kiezers te bezweren om vooral niet voor de anderen te stemmen, zijn daarbij niet van de lucht. Met nog amper een procentpunt verschil in de polls, maken de Sociaaldemocraten van Labour zich intussen sterk dat een Labour-regering binnen handbereik is.

Meest gelezen