"Vernield erfgoed is opportuniteit voor archeologen"

Zelfs al is een archeologische vindplaats volkomen verwoest, dan nog kan de site interessant zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Dat beweert een archeologisch team van de universiteit van Leicester dat in Libanon een zwaar beschadigde Grieks-Romeinse tempel onderzoekt.
Een blik op de Grieks-Romeinse rempel in Hosn Niha in Libanon.

Sinds IS in grote delen van Syrië en Irak de plak zwaait, schokt de terroristische groepering met de regelmaat van de klok de wereld met beelden van de totale vernieling van eeuwenoud en waardevol historisch erfgoed.

Toch betekent dit niet dat alles verloren is. Dat beweren doctor Ruth Young en doctor Paul Newson verbonden aan de Amerikaanse universiteit in Beiroet en de universiteit van Leicester in het Verenigd Koninkrijk.

Samen met hun team onderzoeken ze een Grieks-Romeinse tempel in Hosn Niha in Libanon uit de 2e eeuw. De site is door decennia van burgeroorlog en plunderingen danig beschadigd, maar toch kunnen de archeologen nog steeds waardevolle informatie verzamelen door de overblijfselen onder de loep te nemen.

Luchtfoto's

"De jongste tijden hebben we schokkende beelden gezien die de schade tonen aan werelderfgoed en archeologische sites in Hatra en Nimrud in Irak", zegt Newson. "Luchtfoto's van antieke steden als Homs en Aleppo in Syrië van vóór de oorlog naast dezelfde foto's van enkele maanden geleden, tonen de verregaande schade aan huizen, moskeeën en erfgoedstructuren."

Toch laat Newson de moed niet zakken. "In plaats van zwaar beschadigde sites links te laten liggen voor archeologisch onderzoek, zijn we de uitdaging aangegaan een vindplaats te analyseren die voorheen als te zwaar vernield werd beschouwd om te analyseren."

Oppervlakte-onderzoek

"Ons onderzoek in en rond de Grieks-Romeinse tempel toont aan dat het met de juiste onderzoeksmethodes en -vragen mogelijk is een schat aan nieuwe en belangrijke informatie te ontleden aan vernielde sites."

Het archeologisch team heeft eerst de aangerichte schade in detail vastgesteld. "We ontdekten dat de bulldozers het hart van de site helemaal hadden vernield, maar dat aanzienlijke delen van de nederzetting in de buurt goed bewaard waren gebleven. Door oppervlakte-onderzoek konden we de morfologie en de wijze waarop de site zich destijds heeft ontwikkeld begrijpen."

Land en identiteit

"Conflicten hebben een impact op de levens van miljoenen mensen evenals op het historisch erfgoed van vele landen. Dit erfgoed, hoe beschadigd ook, kan een vitale rol spelen om gemeenschappen opnieuw op te bouwen en werkgelegenheid te verschaffen."

"Door beschadigde sites op een andere manier te benaderen en ze als een waardevolle bron van informatie te beschouwen in plaats van een onvermijdelijk slachtoffer van oorlog, is cruciaal om vooruit te kijken en de controle over land en identiteit te herwinnen."

Meest gelezen