Nepal vreest dat dodental kan oplopen tot 10.000

Enkele dagen na de zware aardbeving in Nepal blijft het aantal slachtoffers oplopen. Volgens de Nepalese politie zijn nu al ruim 5.000 dodelijke slachtoffers en 8.063 gewonden geteld. Dat aantal zal wellicht nog hoger oplopen want de reddingswerkers zijn nog niet in de afgelegen gebieden geraakt die in de buurt van het epicentrum van de beving liggen. Premier Koirala van Nepal vreest dat het dodental kan oplopen tot 10.000.

De cijfers worden alsmaar indrukwekkender. Volgens de Verenigde Naties zijn zo'n 8 miljoen mensen getroffen door de aardbeving. 1,4 miljoen mensen zijn aangewezen op voedselhulp.

De hulpverlening verloopt uiterst moeizaam. Meer dan 50 uur na de aardbeving worden nog altijd lichamen vanonder het puin van ingestorte gebouwen gehaald. Het Nepalese leger en de politie nemen massaal deel aan de reddingsoperatie.

Het aantal Belgen dat in Nepal was op het moment van de aardbeving, is hoger opgelopen, tot 220 landgenoten. Van 27 van hen heeft Buitenlandse Zaken op dit moment geen nieuws, meldt Michael Mareel, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken.

Naschok

"Gisteravond was er opnieuw een schok", zegt Bruno Deceukelier, die woont en werkt in Kathmandu. "Dat maakt dat de mensen opnieuw buiten slapen en nog altijd schrik hebben dat er nog zwaardere aardbevingen kunnen komen." Hij zegt dat de grootste nood nu drinkbaar water is. Voedsel is voorlopig nog voldoende beschikbaar.

Veel bergdorpjes blijven nog altijd moeilijk bereikbaar. Bovendien kan de relatief kleine luchthaven van de hoofdstad Kathmandu nauwelijks alle binnenkomende hulpvluchten aan. Zo stond het Belgische team van B-Fast vanmorgen nog altijd geblokkeerd op de luchthaven van de Indiase hoofdstad Delhi. Of het vliegtuig vandaag naar Kathmandu kan vertrekken, is hoogst onzeker. 

"Veel mensen blijven buiten"

Intussen is onze tv-collega Stijn Vercruysse wel in Kathmandu geraakt. Hij raakte aan een plaatsje op een commerciële vlucht vanuit Delhi. Veel heeft hij nog niet kunnen zien, maar op de weg van de luchthaven naar het hotel zag hij wel een tiental ingestorte gebouwen.

"Aan ons hotel stonden de receptie en de keuken buiten opgesteld", zegt hij. "Het valt wel op dat de mensen buiten blijven." Vercruysse zegt dat hij op zoek gaat naar een ander onderkomen omdat zijn hotel hem niet echt veilig lijkt. Desnoods zal hij buiten moeten slapen, zoals veel Nepalezen nu al doen.

Meest gelezen