Dringende huisbezoeken door huisartsen met helft gedaald

In 2014 hebben huisartsen 27.266 dringende huisbezoeken uitgevoerd. Zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv), die het online medische magazine News4Med kon inkijken. Dat is een aanzienlijke daling van 57 procent ten opzichte van 2013. De verklaring ligt volgens huisartsenverenigingen bij veranderingen in de nomenclatuur en een zelfredzamere bevolking.

Huisartsen boekten in 2013 nog 63.465 keer een bijkomend honorarium in voor dringende huisbezoeken. In 2014 bedroeg dat aantal maar 27.266, meer dan een halvering. Daartegenover staat dat het aantal dringende raadplegingen, dus op het dokterskabinet zelf, licht toegenomen is met 1,6 procent naar 596.290 en het aantal spoedgevallen steeg van bijna 4,3 miljoen, naar net geen 4,5 miljoen.

Volgens huisartsenverenigingen Domus Medica en het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) heeft die evolutie twee redenen. De eerste is een minder afhankelijke bevolking. "Mensen zijn vaker zelfredzaam", zegt Maaike Van Overloop van Domus Medica. "Een klassiek voorbeeld zijn diabetici. Zij weten nu perfect wat ze moeten doen in een noodsituatie". Ook Herman Moeremans van het SVH merkt die tendens. "Er is de laatste tijd een besef bij de bevolking dat niet alles een dringend geval is", zegt hij.

De tweede verklaring voor de daling is een herschikking van de uren en een wijziging in hoe de tarieven worden doorgerekend. "Vroeger vielen rusthuisbezoeken bijvoorbeeld vaak ook onder het tarief voor dringende huisbezoeken, maar die vallen nu onder het gewone honorarium", zegt Moeremans.

Huisartsen begeleiden steeds minder bevallingen

Uit de cijfers van het Riziv blijkt voorts dat de daling van het aantal bevallingen begeleid door huisartsen zich doorzet. In 2014 waren dat er nog maar 211, een afname van meer dan 16 procent ten opzichte van 2013. Uit een studie in 2009 bleek al dat er een dalende trend was ingezet.

De voornaamste oorzaken die de studie aangaf voor de daling waren een tekort aan vaardigheidstraining, de moeilijke combinatie met het praktijkwerk en de hoge verzekeringskosten die ermee gepaard gaan.

Meest gelezen