Aantal dienstenchequebedrijven daalt

Het aantal dienstenchequebedrijven is in 2013 met zes procent gedaald. Dat blijkt uit het jaarrapport van de sector. Uit het rapport van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening bleek eerder dit jaar al dat er steeds minder cheques worden gebruikt.

In de eerste acht jaar na de introductie van de dienstencheque ging het aantal erkende ondernemingen elk jaar omhoog. Daar is in 2013 een einde aan gekomen. Het aantal bedrijven daalde met zes procent, tot 2.577, waarvan 1.092 in Vlaanderen en 425 in Brussel.

Volgens minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is de daling mogelijk te wijten aan een verzadiging van de sector of de strengere voorwaarden om een erkenning te krijgen. Vermoedelijk speelt ook de prijs van de cheques echter een rol. Die steeg in 2013 tot 9 euro per stuk, met als gevolg dat er sindsdien minder worden aangekocht. In 2014 ging het om 119,8 miljoen gebruikte cheques, tegenover 120,9 miljoen in 2013.

Ook het aantal werknemers in de sector is gedaald, tot 149.782, nog steeds goed voor 4,2 procent van alle jobs in Belgiƫ. In Limburg is dat zelfs 5,6 procent. De overheid past per werknemer 2.973 euro bij, of 445,3 miljoen in totaal.

Enkele weken geleden verviel overigens de regel dat de bedrijven bij nieuwe aanwervingen voor 60 procent volledig werklozen of leefloners moesten aantrekken. Het quotum bleek in de realiteit niet haalbaar en de Vlaamse regering, sinds de jongste staatshervorming bevoegd voor de sector, besloot het te laten vallen.

Meest gelezen