Noodhulp raakt moeilijk in rampgebied, luchthaven Kathmandu overbelast

Na de verwoestende aardbeving in Nepal geraakt de noodhulp maar moeilijk tot bij de slachtoffers. Volgens hulporganisaties zijn veel wegen van het bergachtige land ontoegankelijk door aardverschuivingen en enorme scheuren. De internationale luchthaven van de hoofdstad Kathmandu is overbelast. Ook het B-Fastteam dat onderweg was naar Nepal, is noodgedwongen moeten uitwijken naar het Indiase New Delhi. In Kathmandu slapen tienduizenden mensen in de openlucht. Er is nauwelijks stroom en benzine.

In de afgelegen bergdorpen is het moeilijk een zicht te krijgen op de omvang van de catastrofe. Duidelijk is dat duizenden huizen er verwoest zijn, maar niet hoeveel precies. Het arme Nepal beschikt over nauwelijks zes helikopters. Daar komen nog eens twintig privéhelikopters bij.

"Iedereen die uit die districten afkomstig is, heeft wel iemand verloren", zegt Jean-Louis Van Belle, een Belg die al jaren in Nepal woont. "In die afgelegen gebieden zijn er sowieso al weinig of geen wegen. De huizen zijn er gebouwd met lokale materialen. Dat is niet aardbevingsresistent. De vernieling daar moet enorm zijn."

"Schrik zit er duidelijk in"

Intussen wordt het rampgebied nog altijd opgeschrikt door naschokken en blijft het regenen. Uit angst voor naschokken en instortingen willen de mensen niet naar hun huizen terugkeren. Veel parken en openbare plekken in Kathmandu lijken op "tentensteden", tienduizenden slapen in de openlucht. De ziekenhuizen liggen overvol, dokters werken er de klok rond. Veel gewonden moeten op straat verzorgd worden. De Nepalese regering riep de bevolking vandaag op tot het geven van bloed.

"De schrik zit er duidelijk in", zegt Van Belle. "Maar vandaag waren er weinig of geen naschokken, enkel heel lichte trillingen in de grond. Heel erg zijn die niet. We zijn goed getraind ook om naar buiten te lopen als die lichte trillingen voelbaar zijn." Volgens Van Belle is er gelukkig geen sprake van paniek in Kathmandu omdat er voldoende water is. Hij merkt ook op dat winkels en markten opnieuw de deuren openen.

Bijna 4.000 doden

De bekende bergbeklimmer Reinhold Messner waarschuwt voor een "tweeklassenreddingsactie". "Het is cynisch dat er rond de beklimmers van de Mount Everest, die voor 80.000 tot 100.000 dollar de beklimming kunnen kopen, zulk een hype wordt gemaakt", zei hij op de Duitse radiozender hr-Info. In de eerste plaats moeten de mensen in Kathmandu geholpen worden, en niet de bergbeklimmers, aldus Messner.

Intussen heeft het aantal doden na de aardbeving de drempel van 4.000 overschreden. In Nepal zijn er volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 3.837 mensen om het leven gekomen. In India zijn er 62 doden geteld, in Tibet minstens 25. Volgens de Nepalese regering zullen er massaal lijken verbrand worden, om de uitbraak van ziektes te vermijden. In het getroffen gebied, een van de dichtstbevolkte van Nepal, leven er volgens cijfers van de VN 6,6 miljoen mensen.

Meest gelezen