Kans lijkt klein dat B-Fast nog in Kathmandu geraakt

De kans lijkt klein dat het team van B-Fast dat onderweg was naar Nepal, nog in Kathmandu zal geraken. Het team is noodgedwongen moeten uitwijken naar New Delhi, in het noorden van India. De luchthaven van Kathmandu kan de vele aankomende vluchten niet aan en staat volledig vol met vliegtuigen die noodhulp en reddingsteams afleveren.
Een lid van B-Fast laat een speurhond uit op de luchthaven van New Delhi.

Volgens collega Stijn Vercruysse in New Delhi zouden de Verenigde Naties beslist hebben dat ze geen search- en rescueteams meer zullen aanvaarden. Dat bericht komt van één betrouwbare bron, maar  is nog niet bevestigd.

De leider van het B-Fast team zegt dat ze misschien iets anders kunnen doen dan alleen maar mensen redden, maar de kans is klein dat ze in Kathmandu geraken. De andere vliegtuigen die in New Delhi  staan te wachten, hebben vaak een veldhospitaal mee daar is nu vooral nood aan. B-Fast is uitsluitend een search- en rescueteam en heeft geen veldhospitaal mee.

Tussenstop

Al bij de laatste tussenstop in Bahrein werd duidelijk dat het Belgische vliegtuig mogelijk niet meteen zou kunnen landen in Kathmandu, de Nepalese hoofdstad waar alle internationale noodhulp arriveert. Uiteindelijk bleek zelfs extra brandstof om desnoods twee uur te blijven rondcirkelen niet te volstaan om vandaag nog te landen. Bij het naderen bleek dat er al een heel aantal toestellen in de lucht hingen, wachtend op groen licht.

"Iedereen is op hetzelfde moment vertrokken en komt op hetzelfde moment aan", klonk het ontgoocheld bij de Belgen. "Dat is voor iedereen erg frustrerend, maar er komt tenminste wel noodhulp aan. Als wij het niet zijn, dan zijn het andere landen die vandaag nog arriveren."

Het team van B-Fast week noodgedwongen uit naar New Delhi, op een dik uur vliegen van Kathmandu. Of het alsnog in Kathmandu zal geraken, is nog niet duidelijk. Intussen tikt de tijd wel genadeloos voort en de tijd speelt niet in het voordeel van de Belgen. Het Belgische team is gespecialiseerd in "urban search and rescue" en focust dus louter op het zoeken naar en redden van overlevenden onder het puin. Hoe meer tijd tussen de ramp en hun zoekacties, hoe kleiner de kans op het vinden van overlevenden. 

"We kunnen nog steeds belangrijk werk doen"

Teamleider Gilles Du Bois D'Aische geeft de hoop niet op, nu zijn 43-koppige B-Fastploeg niet is kunnen landen in Nepal. "Het is moeilijk te aanvaarden dat we hier geblokkeerd zijn met een fantastische capaciteit, wetende dat er mensen zijn die onze hulp dringend nodig hebben", klinkt het.

"Uit ervaring weten we dat er altijd nog hoop is, niet het minst gezien de relatief goede weersomstandigheden. We zijn zeker nog nodig, zelfs 72 uur later", zei hij. "Er zijn nog steeds kansen om mensen levend terug te vinden. We gaan ervan uit dat we nog heel belangrijk werk kunnen verrichten."

Meest gelezen