Belg op de Everest: "Ik slaap met mijn kleren aan, klaar om te vertrekken"

Een van de Belgen die op het moment van de aardbeving aan het klimmen waren op de Mount Everest, is Jelle Veyt (29). Hij kon op het nippertje ontsnappen aan een lawine. Volgens Veyt zijn intussen alle klimmers geëvacueerd, maar heerst er een gespannen sfeer in het basiskamp. "Ik slaap met mijn kleren aan en mijn helm en mijn schoenen naast mij. Klaar om meteen te vertrekken."
Klimmers worden met helikopters van de berg gehaald.

Veyt was op het moment van de aardbeving op de berg en moest rennen voor zijn leven toen er een enorme lawine op hem af kwam. De jonge Vlaming kon uiteindelijk veilig het basiskamp bereiken, op ruim 5.000 meter hoogte. Daar bevindt hij zich ook momenteel. Ook alle leden van het team van Veyt zijn gered.

Intussen is iedereen die op de berg zat, geëvacueerd naar het lagergelegen basiskamp, meldt de klimmer in een skype-gesprek met VRT Nieuws. "Er zaten 100 à 150 mensen op de berg, in Kamp 1 of Kamp 2. Die zijn nu allemaal met de helikopter van de berg gehaald, de hele ochtend lang waren er helikopters over en weer aan het vliegen."

Naschokken

"Iedereen is relatief veilig in het basecamp", zegt Veyt. "Relatief", want de aarde blijft onrustig. "Gisteren was er nog een zware naschok, met enkele lawines tot gevolg. Er heerst een gespannen sfeer. Deze ochtend waren er ook nog een paar kleine schokken. Heel wat mensen zijn al vertrokken, puur uit schrik."

"Ik begrijp het wel. Ik heb er deze nacht ook van gedroomd. Ik slaap ook niet goed. Ik slaap met mijn kleren aan, en mijn helm en mijn schoenen naast mij. Klaar om meteen te vertrekken."

"Sherpa's moeten naar hun familie"

De klimexpeditie van Veyt is door de aardbeving vroegtijdig afgelopen. Voorlopig kan er niet geklommen worden. Bovendien zijn er nu andere prioriteiten, luidt het. "In Kathmandu is enorm veel hulp nodig. Het is daar een enorme puinhoop. Hier in het basecamp kan ik niet veel meer doen. Dus nu ga ik naar Kathmandu om daar te proberen om te helpen."

"Veel van de sherpa's (lokale gidsen die de klimmers bijstaan, red.) zijn ook getroffen. Hun huizen zijn ingestort of ze maken zich zorgen over hun familie. Dat is ook een van de redenen waarom ik hier wegga. Ik wil niet dat zij hier blijven. Zij moeten ook gewoon terug naar hun familie en beginnen aan de wederopbouw."

Schade aan klimpaden

Door de aardbeving en de lawines zijn er zeker 17 klimmers omgekomen. Er is ook heel wat schade aan de klimpaden. Volgens Veyt zal er aan de zuidkant van het basiskamp van de Mount Everest dit seizoen wellicht niet meer geklommen kunnen worden. Aan de noordkant van de berg is er minder schade. Daar zou het wel nog mogelijk zijn.

Meest gelezen