Cannabisboer Lagrou veroordeeld tot 5 jaar effectief

Cannabisboer Patrick Lagrou is in Ieper veroordeeld tot vijf jaar effectief. Zijn echtgenote krijgt drie jaar. Ze werden eerder bij verstek veroordeeld, maar tekenden verzet aan. Daarom werd het proces overgedaan.
LID SOFAM

De rechter in Ieper bevestigde grotendeels het vonnis bij verstek tegen cannabisboer Patrick Lagrou: hij kreeg opnieuw vijf jaar effectief en 5.500 euro boete. Zijn vrouw krijgt drie jaar cel en dezelfde boete. Beiden moeten ook een som van 3.430.410 euro ophoesten, de som die verbeurd werd verklaard.

Zes jaar nadat er op zijn boerderij in Zandvoorde een enorme cannabisplantage werd ontdekt, verscheen Patrick Lagrou (57) daarvoor voor de rechter. Lagrou en zijn vrouw Maria Beirnaert (57) werden eind januari bij verstek veroordeeld tot respectievelijk 5 en 3 jaar effectieve celstraf voor het telen van 38.866 cannabisplantjes.

Naast een boete beval de rechter ook de terugbetaling van de vermoedelijke winsten die ze hadden gemaakt, zo’n 3,4 miljoen euro werd verbeurdverklaard. Ook hun dochter werd bij verstek veroordeeld tot een jaar met uitstel en een boete van 5.500 euro,  maar zij tekende geen verzet aan.

BELGA/DESPLENTER

Thailand

Lagrou stond onder meer terecht voor het kweken van cannabis op zijn boerderij in Zandvoorde. De feiten kwamen in 2009 aan het licht tijdens een huiszoeking, nadat zijn garagist een klacht had ingediend. De speurders vonden daarbij een cannabisplantage, 80 kilogram cannabis en een half miljoen euro cash geld. Lagrou kwam nog wel vrij maar werd opnieuw opgepakt omdat hij zijn activiteiten niet staakte.

Toen hij nog eens vrij kwam, vluchtte Lagrou naar Thailand. Maar daar werd hij eind vorig jaar opgepakt wegens visumproblemen. Op het moment dat zijn vrouw hem achterna gereisd was, werd het paar in België bij verstek veroordeeld.

Bij hun terugkomst in België tekende het paar meteen verzet aan en kregen ze de kans om zich te verdedigen in een nieuw proces. Hun advocaat Sven Mary stoorde zich tijdens de pleidooien aan de karaktermoord en de negatieve beeldvorming rond zijn cliënt maar daar werd door rechter weinig rekening mee gehouden.

Meest gelezen