Nieuw evaluatiesysteem ambtenaren maat voor niets

Bij de Financiën, de overheidsdienst met het hoogste aantal ambtenaren, hebben maar 9 van de 18.838 personeelsleden een negatieve beoordeling gekregen. Dat meldt Het Nieuwsblad. Sinds vorig jaar geldt bij de federale ambtenaren een nieuw evaluatiesysteem. In de praktijk blijkt dat nieuwe systeem niets uit te halen.

Het nieuwe evaluatiesysteem zou korte metten maken met het rigide systeem van de vaste benoemingen: wie slecht presteerde zou eruit gaan en ambitieuze jongeren zouden sneller promotie maken. Wie niet naar behoren presteert en tot twee keer toe een slechte beoordeling krijgt, riskeert zijn baan te verliezen.

In de praktijk blijkt daar weinig van in huis te komen. "Zo is de perceptie ontstaan dat de evaluatie eigenlijk gemaakt is om mensen aan de deur te zetten", zegt Marc Nijs van de christelijke vakbond ACV. "Kwaliteit wordt blijkbaar berekend volgens het aantal mensen dat men kan buiten krijgen. Dat is totaal fout, dat heeft niks met evaluatie te maken. Een evaluatie dient om mensen inzicht te geven in de manier waarop ze werken, en daar gaat het niet over in dat systeem."

In de praktijk blijken de bazen hun ondergeschikten meestal een "voldoende" te geven omdat ze voor een beoordeling "onvoldoende" of "uitzonderlijk" eerst door een administratieve mallemolen moeten. 

Vandeput stelt evaluatie niet in vraag

Minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) stelt het evalueren van ambtenaren op zich niet in vraag. Dat er zoveel ambtenaren geëvalueerd zijn, noemt hij bij monde van zijn woordvoerder al een grote stap vooruit.

Dat de evaluaties niet van de eerste keer perfect verlopen, is volgens de minister logisch. Er is binnen de overheid nog veel werk om die nieuwe cultuur, waar de evaluaties deel van uitmaken, ingang te doen krijgen. "Zo'n cultuur komt er niet zomaar. Dat is een leerproces voor alle niveaus", aldus Vandeputs woordvoerder.

Hij wijst er op dat deze resultaten enkel op één FOD slaan. De resultaten van alle overheidsdiensten komen nu binnen. Het is de bedoeling om alles samen te leggen, tegen het licht te houden en te kijken waar bijsturingen nodig zijn. "Het is niet normaal dat er zo weinig onvoldoendes zijn", vervolgt de woordvoerder. "Dat betekent echter niet dat we de evaluaties op zich in vraag stellen, wel dat we het proces kunnen herbekijken".

Meest gelezen