Aardbeving Nepal heeft al ruim 4.000 levens geëist

De dodentol van de aardbeving in Nepal is opgelopen tot ruim 4.000. Dat heeft de Nepalese overheid gezegd, twee dagen na de zware aardschok. Er werden intussen ook meer dan 7.180 gewonden geteld, onder hen ook 2 Belgen.

Ook in de buurlanden is het dodental opgelopen: 61 slachtoffers in India en minstens 25 in China. Er wordt gevreesd dat het aantal doden de komende uren en dagen nog flink zal oplopen omdat er in de bergen nog vele afgelegen dorpjes zijn waar nog geen noodhulp is geraakt. Vaak zijn de wegen er versperd door lawines.

Om in die gebieden te zoeken naar overlevenden komen op dit moment reddingsteams uit de hele wereld aan in Nepal.  De eerste hulp kwam er uit buurlanden India, China en Pakistan.  

De vliegtuigen met noodhulp hebben wel problemen om te landen op de luchthaven van Kathmandu. Door naschokken en hevige regen is de luchthaven zondag verschillende keren gesloten geweest voor binnenkomend vliegverkeer. Daardoor moeten verschillende vliegtuigen boven de luchthaven blijven cirkelen.

Belgische hulp

Vanuit België is gisteren een B-Fastteam met 43 reddingswerkers naar Nepal vertrokken. Hun vliegtuig zal vanochtend in Nepal aankomen en daarna aan de slag gaan in gebied dat hen door de Nepalese autoriteiten wordt toegewezen.

Gisteren is ook een Belgisch team van Artsen Zonder Grenzen naar het rampgebied vertrokken. Het gaat om een tienkoppig team dat bestaat uit een chirurg, een anesthesist, dokters en verpleegkundigen.

Het Rode Kruis-Vlaanderen maakt dan weer 100.000 euro vrij uit het noodhulpfonds. Het geld zal gebruikt worden om de eerste levensnoodzakelijke dingen te voorzien: kookgerief, kleren, verzorgingsproducten, tentzeilen en voedsel.

Overleven

Terwijl de internationale reddingsoperatie op gang komt, leven de Nepalezen in angst. Omdat hun huizen vernield zijn en/of uit schrik voor zware naschokken hebben tienduizenden afgelopen nacht buiten geslapen.

“Gelukkig is het vandaag mooi weer”, zei Els Schapendonk van Rode Kruis-Vlaanderen in “De ochtend” op Radio 1. “De zon schijnt na een nacht met zware regenval. Dat is vreselijk voor de duizenden mensen die onder plastic zeilen hebben geslapen. Qua naschokken is het wel rustig geweest afgelopen nacht.”

Ziektes

Schapendonk woont al jaren in de Nepalese hoofdstad Kathmandu en vreest dat er nu bij gebrek aan hygiëne ziektes kunnen uitbreken. “In een gewone regentijd worden mensen hier al sneller ziek. Alles wat je aanraakt is nat en modderig. De duizenden mensen die nu buiten slapen, onder zeilen, hebben veelal geen zeep, tandpasta, en onvoldoende water en toiletten.”

Vooral het gebrek aan schoon drinkwater dreigt het grootste probleem te worden de komende dagen, schat Schapendonk in. “Mensen zijn sinds gisteren drinkwater aan het inslaan. Omdat dat hier niet uit de kraan komt, moet je dat hier sowieso al kopen en door de grote vraag is het in sommige winkels al duurder geworden.” Van voedseltekort is er voorlopig nog geen sprake.

Meest gelezen