Urgentieteam van B-Fast vertrokken naar Nepal

Vanop de militaire luchthaven van Melsbroek is een urgentieteam van B-Fast naar Nepal vertrokken. De ploeg is gespecialiseerd in het zoeken naar overlevenden onder puin en het heeft goede hoop om nog overlevenden te vinden.
Het team neemt ook speurhonden mee naar Nepal.

Het team bestaat uit 43 mensen. Naast tien ton materiaal nemen de Belgische reddingswerkers ook een hondenteam mee om er te helpen zoeken naar overlevenden. Na hun aankomst in Kathmandu zal het team een sector toegewezen krijgen.

Het Belgische "urban search and rescue"-team bestaat uit mensen van de brandweer, de civiele bescherming en militairen. Er reizen ook twee dokters en vier verplegers mee, en onder meer experts van Binnen- en Buitenlandse Zaken, Defensie en Volksgezondheid.

Het B-Fastteam neemt onder meer slijpschijven en breekijzers mee. Voorts worden ook communicatiemateriaal, voedsel en medisch materiaal overgevlogen naar Nepal.

Voor ze afgereisd zijn, zijn minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en de Nepalese ereconsul het team een hart onder de riem komen steken. De ereconsul zei dat zijn land dankbaar is voor alle hulp, en dat er nog veel hulp nodig is.

Goede hoop

B-Fast heeft er goede hoop op dat er nog overlevenden kunnen gevonden worden, ook enkele dagen na de aardbeving.

De omstandigheden zijn immers goed voor mensen om langere tijd te overleven: het is niet te warm en niet te koud, en ook de luchtvochtigheid is goed.

Hoe lang het team zal blijven, is nog niet duidelijk. Als de Nepalezen vinden dat het zoeken naar overlevenden geen zin meer heeft, kan het team terugkeren. De Belgen blijven normaal niet langer dan 10 dagen ter plaatse, ze zijn zelfvoorzienend wat eten en dergelijke betreft, voor 10 dagen. 

100.000 euro noodhulp

Intussen heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) aangekondigd dat Vlaanderen 100.000 euro noodhulp vrijmaakt voor Nepal.

Meest gelezen