"Het is geen wijze stap om naar de rechtbank te stappen"

Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) betreurt dat de vakbonden ACV en ABVV naar het Grondwettelijk Hof trekken tegen de indexsprong. "Het is geen wijze stap om naar de rechtbank te stappen", legt hij in het Eén-programma "De zevende dag" uit. "Overleg is essentieel voor sociale partners."

Peeters was niet te spreken over de intentie van de christelijke en socialistische vakbond. "Overleg is essentieel voor sociale partners, juridiseren door naar het Grondwettelijk Hof te stappen niet. Ik betreur dat."

Het ACV en het ABVV vinden dat door de indexsprong enkel de werknemers en de sociale uitkeringen getroffen worden, en niet bijvoorbeeld de verhuurders en de inkomensgroepen "die veel beter tegen een stootje kunnen". "We krijgen de indexsprong niet van tafel. Niet via actie. Niet via overleg", zei ACV-voorzitter Marc Leemans vrijdag nog. "Dus vragen we de vernietiging aan via het Grondwettelijk Hof." 

Maar Peeters koestert nog wat hoop: "Ze hebben nog 6 maanden de tijd om naar het Hof te stappen, misschien komt de wijsheid nog." Hij blijft het belang van overleg benadrukken.

"Indexsprong zorgvuldig opgemaakt"

Volgens de minister dient de indexsprong om de concurrentiepositie van de ondernemingen op te krikken, met jobbehoud en -creatie als uitdrukkelijke doelstellingen. Al geeft Peeters toe dat het economisch onmogelijk is daarvoor "bikkelharde garanties" te formuleren. Toch is hij ervan overtuigd dat -met de maatregelen die al zijn genomen en die nog op til staan- er jobs zouden moeten worden gecreëerd. Hij wilde er alvast geen exact cijfer op plakken.

Ook meent Peeters dat de regering "zorgvuldig" de indexsprong heeft opgemaakt (zo is er in het Parlement 41 uur over gediscussieerd) en onderstreept hij dat in de onderhandelingen over de tax shift nog "een en ander" kan worden bekeken. Hij citeerde de huurprijzen, waarvan CD&V voorstander is om er een indexsprong op toe te passen.

Meest gelezen