"Hulpverlening in Nepal wordt logistieke uitdaging"

De hulpverlening in het door een zware aardbeving getroffen Nepal wordt geen sinecure en een logistieke uitdaging, meldt Rode Kruis Vlaanderen. Veel mensen wonen er in bergachtig en moeilijk bereikbaar gebied. Het gebied waar het epicentrum lag, is redelijk dicht bevolkt en bestaat uit veel kleine dorpjes die gezien de schade en chaos nu nog moeilijker te bereiken zijn.

De organisatie investeerde de voorbije jaren in "earthquakepreparedness" van de bevolking. Dries Goeminne was één van de trekkers van dat project. "We wisten dat het een kwestie van tijd was. Zo'n aardbeving zat eraan te komen", zegt hij. "Dat weten we, vandaar dat we de bevolking al jaren opleiden in wat ze moeten doen voor, tijdens en na een aardbeving."

Rode Kruis Vlaanderen leerde de voorbije jaren ook meer dan 40.000 mensen in Nepal een intensieve cursus "eerste hulp" aan. Het Nepalese Rode Kruis organiseert op regelmatige tijdstippen massale simulaties, waardoor de hulpverleners zeer duidelijk weten wat ze moeten doen, ook nu. Zo staan er op verschillende plekken in het land, in Kathmandu en ook in Pokhara - waar het epicentrum van de aardbeving lag-, al materiaal klaar "voor het geval dat". Het gaat dan om medisch materiaal maar ook pakketten met schoppen, houwelen en tentzeilen in. Ook voor slachtoffers staan er hulppakketten klaar met dekens, tenten en kookgerei. Dat materiaal wordt nu tot bij de slachtoffers gebracht.

"Ook al zijn er nu slachtoffers gevallen, ik geloof toch dat de "earthquakepreparedness" ervoor zorgt dat het er minder zijn, dan zonder die alertheid voor aardbevingen en dat de slachtoffers sneller en beter geholpen worden", aldus Dries Goeminne.

Meest gelezen